26 квітня, у 30-ту річницю аварії на Чорнобильській атомній електростанції, студентська рада історичного факультету провела пам’ятний захід, присвячений цьому сумному ювілею.

Студенти факультету підготували інформації та документальні кадри про вибух на ЧАЕС, про перших жертв аварії. Страшно усвідомлювати, але у житті страшні речі діються тихо і буденно. Значно підсилювали емоційне враження від побаченого та почутого вірші, декламовані студентами.

Аспірант кафедри історії України Ігор Опацький запропонував аудиторії розглядати події на Чорнобильській АЕС не лише як факти з минулого, а й проказувати, як наслідки радіаційного забруднення впливають на наше життя сьогодні. Не слід забувати, що ще багато років значна частина України залишатиметься радіоактивно забрудненою. Доповідач часто звертався до книги нобелівського лауреата з літератури Світлани Алексієвич «Чорнобильська молитва (хроніка майбутнього)», червоною ниткою через яку проходить тема психологічної неготовності населення до боротьби з атомом – ворогом, якого не можна побачити і пощупати. Більшість населення не володіла інформацією про вплив радіоактивного випромінювання на організм людини та, відповідно, не дотримувалася належних заходів охорони власного здоров’я. Без відповідного захисного спорядження працювали і ліквідатори аварії. Завершуючи виступ, Ігор Опацький запропонував студентам записати спогади рідних, близьких, знайомих, усіх, хто причетний до подій 26 квітня 1986 року, і таким чином зберегти свідчення цих людей для наступних поколінь, для історії.

В.о. декана історичного факультету, професор Анатолій Карасевич розповів студентам про значення подвигу людей, які ціною власного життя і здоров’я локалізували аварію на Чорнобильській АЕС, а потім ліквідували її наслідки. Професор Карасевич детально поінформував учасників заходу про ліквідаторів Черкащини та їхню долю після аварії. Анатолій Олександрович особисто перебував на території Прип’яті й поділився зі студентами спогадами про місто, яке сьогодні відоме усьому світу як «місто-привид» або «мертве місто». На завершення в. о. декана наголосив, як важливо пам’ятати про ті страшні події та піклуватися про ліквідаторів.

Заступник декана з виховної роботи Антоніна Кукуруза, завершуючи захід, подякувала студентам за небайдужість до важливої проблеми та наголосила, що пам’ятати про Чорнобиль ми маємо не лише 26 квітня, а постійно.

  

Пресцентр УДПУ