24 червня 20011 р. в рамках угоди про співпрацю відбулося спільне розширене засідання вчених рад Інституту вищої освіти НАПН України та Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Наукове зібрання було присвячено питанню модернізації регіонального педагогічного університету в контексті євроінтеграції.


У центрі уваги спільного засідання опинилися передусім питання євроінтеграційних процесів вищої школи України: досягнень та певних перепон та шляху входження нашої країни у світовий освітній простір, підвищення якості національної освіти, напрямів реформування освітньої сфери та вдосконалення освітнього менеджменту. З доповіддю «Стратегія розвитку регіонального університету в умовах євроінтеграції» виступив доктор педагогічних наук, професор, академік, директор Інституту вищої освіти НАПН України Луговий В.І..


Питанню розвитку наукового потенціалу УДПУ імені Павла Тичини в умовах реформування вищої педагогічної освіти в контексті євроінтеграції присвячений виступ ректора університету, доктора педагогічних наук, професора, члена-кореспондента НАПН України Побірченко Н. С. Проблеми сучасного університету в контексті його місії на рівні регіону були розглянуті у виступі Степка М. Ф. – кандидата фізико-математичних наук, професора, член-кореспондента НАПН України, першого заступника директора з науково-дослідної роботи Інституту вищої освіти НАПН України.


Вченими радами була прийнята ухвала, що передбачає активну взаємодію Інституту вищої освіти НАПН України та УДПУ імені Павла Тичини у теоретичному і методичному забезпеченні процесу становлення національної вищої освіти, її розвитку і функціонування як цілісної системи відповідно до найновіших здобутків вітчизняної і світової науки і культури, соціальної і педагогічної практики згідно з завданнями українського державотворення та входження освіти України в європейський і світовий освітній простір.