Відбулася робоча зустріч голови Комітету Верховної ради з питань науки і освіти Лілії Гриневич з представниками ініціативної групи зі створення Української асоціації дослідників освіти Світланою Щудло (доктор соціологічних наук, професор, Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка), Оксаною Заболотною (доктор педагогічних наук, професор, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини) і Оленою Ковальчук (доктор педагогічних наук, Луцький національний технічний університет).

Учасники зустрічі ознайомили з кроками зі створення Української асоціації дослідників освіти як підструктури Європейської асоціації дослідників освіти, президент якої Тео Вабельс у вересні цього року підтвердив готовність прийняти український осередок з центром у Дрогобицькому державному педагогічному університеті імені Івана Франка у члени Європейської асоціації і надав статус «асоційованого члена» на чотирирічний період.

Предметом обговорення була стратегія формування Асоціації національного рівня, яка була б, перш за все, орієнтованою на прикладні дослідження в освітній галузі і наближення українських наукових розробок до міжнародних стандартів. Було відзначено, що цінним джерелом такого досвіду можуть стати випускники міжнародних програм, українські дослідники, які працюють у провідних університетах світу.

Лілія Гриневич підтримала ініціативу і запевнила в підтримці як на рівні вироблення стратегічних напрямів діяльності, так і у подальшій реалізації результатів прикладних досліджень членів асоціації, які представляють різні галузі наукового знання, що забезпечує міждисциплінарний підхід до освіти.

Довідково

Українська асоціація дослідників освіти (Ukrainian Educational Research Association) - добровільне наукове об'єднання дослідників в галузі освіти, засноване з метою підвищення компетентності дослідників та якості освітніх досліджень.

Своїми завданнями організація вбачає:

  • налагодження міждисциплінарної наукової співпраці у галузі освіти;
  • залучення експертів для проведення тренінгів з підготовки та проведення більш якісних досліджень у галузі освіти;
  • інтеграція наукових осередків дослідників у галузі освіти для подачі на грантові проекти;
  • залучення випускників міжнародних програм для проведення тренінгів;
  • проведення конференцій та видання рецензованого журналу;
  • сприяння збільшенню кількості наукових публікацій у закордонних рецензованих журналах з питань освіти.

Для налагодження партнерських зв’язків попередньо було проведено зустрічі з представниками міжнародних організацій, які реалізують в Україні дослідницькі програми у сфері освіти та науки, зокрема Британської ради, Американської ради, Офісу «Erasmus+» в Україні, Фонду «Відродження», програм «Фулбрайт», «IREX», «GoGlobal», налагоджено контакти з представниками регіональних аналітичних освітніх центрів тощо.

 

Пресцентр УДПУ