Науково-дослідна лабораторія «Етнологія Черкаського краю» (керівник кандидат педагогічних наук, професор Сивачук Наталія Петрівна), яка працює при нашому університеті щоразу відкриває перед молоддю нові таємниці Уманщини. От і цього разу, напередодні Великодня, студенти мали гарну нагоду зустрітися з майстринями-писанкарками Світланою Бас та Галиною Поліщук з смт Маньківка. Ця зустріч відбулася у рамках проведення відкритого засідання студентського фольклорного наукового товариства імені Хрисанфа Ящуржинського, присвячене традиційному писанкарству історичної Уманщини.





Світлана Бас представила виставку із 150 писанок, які вона розписувала впродовж п’яти років. Майстриня декламувала власні вірші, зазначивши, що подихом до їх написання є саме писанкарство.

У ході зустрічі викладачі та студенти дізналися від Світлани про зміст закодованих символів, пізнали регіональні особливості писанкового розпису та вчилися розписувати писанки, використовуючи традиційні орнаменти історичної Уманщини. Кожен з присутніх розписав свою писанку, можливо не таку витончену як у майстрині, але по-своєму унікальну. І ця робота принесла масу задоволення усім присутнім.





З особливим захопленням викладачі та студенти роздивлялися роботи Галини Поліщук. Ця майстриня вирізує з яєчної шкаралупи неперевершені ажурні шедеври у техніці різьблення. Жінка розповіла, що різьба по яєчній шкаралупі явище сучасне і потребує спеціального технічного оснащення.

Зустріч з майстринями закарбувала в присутніх знання, уміння та навички з образотворчого фольклору Великодньої обрядовості Уманщини. Стала весняним пробудженням у молоді творчих здібностей до народного мистецтва.

Пресцентр УДПУ