"Посли Реформ". Таку назву має Всеукраїнська інформаційна кампанія, організована задля привернення уваги громадськості до процесу децентралізації влади та пов’язаного із цим внесенням змін до Конституції України, реформування місцевого самоврядування, адміністративно-територіальної реформи. Кампанію «Посли реформ» підтримали Програма розвитку ООН в Україні (ПРООН), Міжнародний фонд «Відродження», інститут громадянського суспільства та народні депутати України з різних фракцій.

Заходи інформаційної кампанії з просування реформи децентралізації відбуваються за участю команди, яка складається з народних депутатів України, експертів з питань конституційної реформи і децентралізації. У рамках організованих заходів, які відбуваються у обласних та районних центрах надаються відповіді на запитання щодо доцільності реформування місцевого самоврядування.

14 листопада «Посли реформ» побували в Умані, де відбулися зустрічі з представниками влади та місцевого самоврядування, громадськими активістами.

Побували члени команди послів і в УДПУ. Це народний депутат України VIII скликання Остап Єднак, студент географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Станіслав Остапенко, який провів власне дослідження сприйняття громадянами реформи децентралізації і став переможцем Всеукраїнського конкурсу студентських есе.

Найперше, вони зустрілися із ректором, професором Олександром Безлюдним, під час зустрічі з яким переконували, що у процесі децентралізації буде створена ефективна система освіти, яка орієнтована на якісне навчання.

Будь-який поступ уперед повинен враховувати досвід минулого, щоб не розгубити наукові та культурні надбання. Не випадково, готуючись до зустрічі з «Послами реформ», в університеті запланували зустріч у науково-дослідній лабораторії «Василь Сухомлинський і школа ХХІ століття» з її завідуючим, доктором педагогічних наук, професором, дійсним членом НАПН України, академіком Академії наук вищої школи України Володимиром Кузем.

Відвідали гості також науково-дослідну лабораторію «Етнологія Черкаського краю» (керівник лабораторії – кандидат педагогічних наук, професор, зав. кафедри української літератури, українознавства та методик їх навчання Наталія Сивачук), наукову лабораторію «Театр Слова» (керівник лабораторії – кандидат педагогічних наук, доцент Інна Терешко), майстерню майстер-класу «Український рушник» (керівник – кандидат педагогічних наук, викладач кафедри української літератури та українознавства Наталія Мамчур).

Під час запланованої зустрічі в аудиторії зі студентами та науковцями розглянуті основні аспекти з реалізації реформи децентралізації та наголошено на необхідності проведення відповідних конституційних змін. Народний депутат України Остап Єднак розповів про зміст свого візиту на Уманщину та поділився досвідом реалізації процесу децентралізації влади в країнах Європи.

До обговорення винесених столичними гостями питань щодо процесу децентралізації влади долучилися присутні на зустрічі викладачі та студенти. Запитань було багато, адже у залі зібралася аудиторія, небайдужа до долі села, яке вважають колискою української нації, зокрема, до долі сільської школи. Присутні переконували гостей, що впровадження нової системи управління в Україні не дасть очікуваного ефекту, якщо не запрацюють економічні реформи.

Довідково.

У Черкаській області вже створено 3 громади. Найбільше - 26 громад об’єдналося у Тернопільській області, 22 - у Хмельницькій і жодної не створено у Харківській області.

Нині в Черкаській області налічується 855 сільських, селищних, міських населених пунктів, розділених на 20 районів. У 364 сільських радах проживає до тисячі жителів, у 138 – від однієї до трьох тисяч і тільки на території 48 – більше трьох тисяч.

Згідно пропонованого складу територіальних громад Уманський район матиме 3 громади: Уманська – 125217 жителів (без Умані); Ладижинська – 26656 жителів; Бабанська – 23416 жителів.

Пресцентр УДПУ