Наукова група Webometrics опублікувала січневий рейтинг університетів світу. За результатами першого рейтингування 2015 року УДПУ (Pavlo Tychyna Uman State Pedagogical University) посідає 19 місце серед ВНЗ України. Щодо рейтингу європейських вишів, то наша альма-матер на 257 сходинці серед усіх ВНЗ Центральної і Східної Європи.

Як відомо, вебометричний рейтинг університетів світу (Webometrics ranking of world’s universities) – один з найбільш авторитетних рейтингів у міжнародному освітньому середовищі. Результати досліджень Webometrics публікуються двічі на рік (у червні-липні і січні-лютому) та охоплюють дванадцять тисяч університетів з усього світу. Рейтинг орієнтований на оцінку присутності університету в Інтернеті, рівень впливу публікацій університету на світовий науковий прогрес, наповненість та «популярність» веб-ресурсів вищого навчального закладу, довіру Інтернет-користувачів до них.


Українську частину рейтингу Webometrics Ranking очолює Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Загалом до січневого рейтингу ввійшли лише 297 вітчизняних вищих навчальних закладів.

А до 20-ки найкращих українських вишів потрапили лише два педагогічних ВНЗ: НПУ імені М.П. Драгоманова і наш університет.

Приємно зазначити, що у порівнянні з рейтингами, оприлюдненими Webometrics у попередні періоди, УДПУ демонструє надзвичайно стрімку позитивну динаміку:

  • серпень 2013 р. – 140 місце серед українських, 12519 місце у світі.
  • січень 2014 р. – 41 місце серед українських ВНЗ, 6509 місце у світі;
  • серпень 2014 р. – 38 місце серед українських ВНЗ, 4794 місце серед світових освітніх центрів.

І ось зараз – чергова дуже важлива і заслужена перемога!

Підтримка і покращення рейтингових позицій – це спільна справа, що потребує участі і зусиль кожного працівника університету. Нинішні результати Webometrics підтверджують ефективність заходів, що планує і проводить наш заклад щодо підвищення конкурентоспроможності та покращення іміджу у вітчизняному й світовому освітньо-науковому просторі.

Сподіваємося, що позитивна динаміка, яку демонструє УДПУ у вебометричному рейтингу університетів світу, збережеться і надалі.

Вітаємо колектив університету з цією приємною подією!

Пресцентр УДПУ