Слово – зброя, музика – набої – стріляй влучно! В складний для України період «Мистецький фронт» є надійним тилом.

Нещодавно за ініціативи літературної студії історичного факультету УДПУ «Поетична Кліо» відбувся музично-літературний захід «Мистецький фронт» (Курс на Українське).


На мистецькому заході презентували свою творчість письменники Дмитро Лазуткін і Дмитро Бєлов, фіналіст конкурсу "Червона рута - 2015" Артур Корніюк, а також студенти нашого університету Юлія Похолюк та Юрій Чорний, які й виступили організаторами заходу.

Захід розпочався із сатиричної прози Юри Чорного, що заповнила усі шпаринки душі.


Гарним продовженням літературно-мистецького вечора стала лірична поезія Юлії Похолюк.


«Мистецький фронт» мав на меті популяризувати сучасну українську літературу. Це вдалося зробити гостю з м. Київ Дмитру Бєлову, який завітав на захід з презентацією своєї дебютної книги «Дебош на стадіоні». Буденне життя футбольного вболівальника автор показує з усіх можливих ракурсів. «Дебош на стадіоні» - реалістична розповідь про те, якими гіркими можуть виявитись наші мрії та сподівання на порозі дорослого життя.


Та найбільш очікуваною частиною заходу була порція справжньої чоловічої поезії від Дмитра Лазуткіна. Дмитро не лише відомий поет, а й журналіст, коментатор боксу на телеканалі «Інтер» та Олімпійських ігор в Пекіні, Ванкувері, Лондоні, ведучий телепрограми «Чоловічий клуб», майстер спорту. Неодноразово побував у зоні АТО. На вірші молодого поета пишуть пісні. Одна з найпопулярніших - «Твоя порядність така спокуслива» у виконанні гурту «KOZAK SYSTEM».


На мистецькому фестивалі Дмитро Лазуткін презентував нові книги «Колядки і вальси» та «Червона книга». Перша із них побачила світ у 2014 році, у ній зібрані вірші різних років, переклади й тексти пісень. Це неймовірне поєднання сакрального і побутового перетворення слів у поезію.


«Червона книга» вийшла нещодавно. До неї увійшли тексти, написані автором за останній рік, а також вірші попередніх періодів, що набули особливої актуальності саме зараз.

Сам Дмитро зазначив: «Ці дві книги мають притаманні мені ліричний почерк, але саме в «Червоній книзі» лірика проходить крізь призму останніх подій в Україні».


Дмитро Лазуткін потішив слухачів теплими, щирими, відвертими розмовами та поезіями із презентованих книг.


На десерт гостей «Мистецького фронту» чекав приємний музичний релакс від фіналіста Червоної рути - 2015, учасника багатьох всеукраїнських та міжнародних фестивалів Артура Корніюка.



Організатори заходу висловлюють подяку спонсорам, без яких би "Мистецький фронт" не відбувся: приватному підприємцю Сергію Яковичу Зозулі, магазину «Капітошка», кафе «Фортуна», літературній студії «Поетична Кліо», історичному факультету, інформаційним партнерам «Підслухано Умань» та «Вечірня Умань».



Пресцентр УДПУ