З часу заснування музею Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини минуло понад 50 років. Нині годі й уявити наш навчальний заклад без цього осередку історико-культурної спадщини, котрий за півстоліття пережив часи формування і розвитку. З самого заснування йому призначалось важливе завдання. Його колекції формувалися завдяки подвижництву окремих колекціонерів, науковців. Музейні колекції – важливий ресурс для використання та критичного осмислення нашого минулого.



Самостійні експозиції присвячені окремим віхам у розвитку університету, представлені також сучасні сторінки. У залах музею зберігаються різноманітні речі, свідчення ставлення людини до світу, твори мистецтва. Тут багато документів, книг, які розповідають як історія нашого рідного університету переплітається з історією м. Умань. І хоча музей як інституція розповідає про період не дуже далеко віддалений у часі, але зібрав і зберіг особливі предмети, які є знаками епохи, культури, представляють цінність і є важливими для збереження надбань УДПУ у різні періоди його діяльності.





У музеї УДПУ проводяться екскурсії, які мають відповідну мету - виховання громадянської свідомості, сприяння формуванню національної ідеї, ідеї державності України, відповідальності за історичний спадок, прилучення до розуміння української національної культури у світовій цивілізації, моральне, естетичне виховання тощо. Кожен відвідувач може ознайомиться з історією свого університету та факультету, розглянути експонати. А загалом екскурсії мають не лише пізнавальну мету, а ще раз доводять про реальні перспективи, які дає університет студентам сьогодні.

Екскурсія починається з розповіді про початок створення університету, його становлення і закінчується сьогоденням. Кожен бажаючий відвідувач може залишити свій відгук , побажання чи рекомендації у книзі відгуків. Тут можна робити замітки, розглядати дивні експонати, а можна просто мріяти про своє майбутнє. Після відвідання музею відчуваєш, що твій розум збагатився новими знаннями, які породжують нові ідеї.

Надзвичайно цікаво проводить екскурсії у музеї магістрантка історичного факультету Наталія Дерев’янко, яка турбується, щоб її розповіді були пізнавальними для студентів. Вона розуміє, що для цього потрібні різносторонні знання і як справжній музейний працівник готова сидіти за книгами, архівними документами, вивчати, досліджувати старовину. Адже щоб виконати свою соціальну роль, музей повинен зацікавити відвідувачів, сприяти обміну думками, давати відповіді на хвилюючі питання, пробуджувати допитливість, вражати уяву.


Сьогодення покладає на музей певні обов’язки, тобто вимагає відповідати сучасному рівню, розвиватися в руслі новітніх світових тенденцій, характерних для музейної галузі, щоб не застаріти невиправно, коли вже нікому не буде потрібен, хоч в ньому і зосереджуються унікальні пам’ятки матеріальної і духовної культури, реліквії та свідки нашого минулого.

Оскільки музей - це одночасно дзеркало, яке відтворює минуле, й вікно в майбутнє, у нашому університеті вирішили відмовитись від офіційності, сталості. Створюється нова експозиція вузівського музею. Він має стати загальнодоступним, динамічним, бути корисним і цікавим для викладачів та студентів, а також для гостей та відвідувачів нашого ВНЗ.

Музей завжди відкритий для тих, хто цікавиться минувшиною.


Пресцентр УДПУ