У рамках відзначення Дня Європи Польський культурно-освітній центр Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини традиційно організував Дні Польщі. Упродовж тижня, з 16 по 20 травня 2016 року, усі бажаючі мали можливість поринути у польську культуру та історію, скуштувати страви польської кухні та ознайомитися з освітніми проектами. Загалом програма Днів Польщі була цікавою та насиченою.

Перший день був присвячений митцям польсько-українського прикордоння у польському кінематографі, у ході якого відбувся перегляд фільму режисера Кшиштофа Краузе «Мій Нікіфор».

Наступного дня відбулося нагороджено переможців конкурсу презентацій до Дня Конституції Польщі. Перше місце у виборола студентка факультету іноземних мов та Колегіуму міждисциплінарних індивідуальних гуманітарних студій Анастасія Бень, яка підготувала презентацію на тему: «Права селян у Конституції Польщі». Друге місце здобула студентка історичного факультету та Колегіуму міждисциплінарних індивідуальних студій Наталія Вершигора, третє – студентка факультету української філології Світлана Волик.

Завершення другого дня було романтично-поетичним. Студенти підготували вечір поезії«Україна очима польських її поетів». Прозвучали вірші польських поетів, доля яких, так чи інакше, пов’язана з Україною. Зокрема, студенти декламували поетичну спадщину Северина Гощинського та Антонія Мальчевського – представників, так званої, «української школи» польського романтизму, які у свій час закінчили школу при Базиліанському монастирі в місті Умані. Не оминули увагою також і творчість поляків з українською групою крові, серед яких Ярослав Івашкевич, Юліуш Словацький  та Адам Міцкевич.

Третього дня на ярмарку можна було скуштувати смаколики традиційної польської кухні. Студенти пригощали відвідувачів такими стравами як якбігос (bigos), маковєц (makowiec), налисники з грибами (naleśnikizgrzybami) тощо.

Згодом, відбулася інтелектуальна гра «Що ти знаєш про Польщу?», у якій змагалися студентки ІІ і ІІІ курсу факультету української філології спеціалізації «польська мова». Ерудовані, сміливі і кмітливі дівчата продемонстрували присутнім глибокі знання польської мови, культури та історії. У запеклій боротьбі перемогу здобули студентки ІІ курсу.

Глядачі теж мали нагоду відкрити для себе щось нове щодо нашої західної сусідки, взявши участь у вікторині. Всі учасники і глядачі отримали задоволення від гри, яка додала у щоденне життя університету ще одну яскраву барву емоцій і спогадів. На завершення заходу відбулося нагородження переможців конкурсу малюнків, присвяченому 1050 річниці Хрещення Польщі. Нагородою за перемогу у конкурсі є участь у проекті польсько-українського молодіжного обміну.

Любителі співу четвертого дня розважалися під караоке по-польські. У заході взяли участь не тільки студенти, але і викладачі університету. У фіналі конкурсу студентка української філології Вікторія Хоменко переспівала викладача польської мови Пьотра Пизеля і виборола перемогу. Згодом усі присутні виконували польські пісні. На такій приємній веселій ноті завершився четвертий день святкування.

Заключним етапом Днів Польщі стала презентація польських програм, які реалізовуються у рамках угод про співпрацю. На захід завітав представник партнерської Академії імені Яна Длугоша в Ченстохові доктор Норберт Моравец, котрий перебуває на науковому стажуванні в УДПУ в рамках програми Eminence.

У ході презентації присутні мали змогу ознайомитися з умовами участі у програмах академічної мобільності, молодіжного обміну, літніх школах польської мови та інше. Студентка ІІІ курсу Колегіуму МІГуС  Олена Чопенко розповіла про участь у програмі академічної мобільності, в рамках якої вона та ще троє студентів УДПУ навчалися в Державній Вищій школі професійної освіти імені Яна Амоса Коменського в Лєшно. Студентка наголосила на важливості участі у таких програмах, адже вони сприяють особистісному розвитку та створюють основу для подальшого успішного навчання.

Враженнями від перебування у літніх школах Університету імені Миколая Коперника та Білостоцького державного університету поділилися студентки факультету української філології (спеціалізація «Польська мова») Катерина Бершацька та Світлана Волик, а Анна Корой розповіла про свою участь у програмі польсько-українського молодіжного обміну, який проходив у першій столиці Польщі – м. Гнєзно.

У підсумку учасники дійшли згоди, що знання іноземної мови в наш час є необхідністю, а участь у даних проектах та програмах дозволяє розширити світогляд та стати частинкою європейської молодіжної спільноти.

Пресцентр УДПУ