На технолого-педагогічному факультеті відбувалося знайомство іноземних студентів з розмаїтою українською культурою. Учасники і переможці Міжнародних конкурсів декоративно-прикладної творчості, провідні викладачі факультету кандидати педагогічних наук, доценти Олег Мелентьєв, Валентина Харитонова, Наталія Дубова, старший викладач В. Потапкін, навчальний майстер І. Борисевич проводили майстер-класи з народних ремесел, а саме «Рослинний орнамент у різьбленні», «Бісероплетіння», «Металопластика», «Декоративна обробка шкіри», «Мистецтво розпису глини».




Українське народне декоративно-прикладне мистецтво багате і різноманітне: художня обробка дерева, вишивання, ткацтво, різьблення, вироби з глини, шкіри, соломи, лози нанизування, писанкарство, лакова мініатюра, художня кераміка, декоративний розпис, плетіння з природних матеріалів, аплікація соломкою, карбування та інші. Для нього характерні глибока традиційність, стриманість декоративного вирішення, перевага давніх геометричних мотивів, червоно-чорна гама в прикрашанні одягу, наявність спільного в мотивах, тематиці і характері з мистецтвом інших слов'янських народів.

Іноземні студенти мали чудову нагоду не тільки почути про існування різних технік у роботі зі шкірою, металом, глиною та іншими матеріали, а й спробували освоїти одну із технік власноруч. Вони працювали невеликими групами під керівництвом умілих майстрів. З великим захопленням студенти вирізьблювали орнаменти на дереві; знайомилися з особливостями деяких технологій художньо-декоративної оброки матеріалів, а саме, такої техніки обробки металу, як чеканка, вдало намагалися відтворити рельєфні малюнки на матеріалі. Їх надзвичайно захопило також мистецтво розпису глини, коли в результаті нанесення декількох мазків на звичайних глечиках розцвітали букети квітів. Іноземні студентки з неабиякою цікавістю знайомилися з техніками, які використовуються для виготовлення прикрас та оздоблення з різноманітних природних матеріалів, а саме бісероплетінням, художньою обробкою шкіри.

Закохані у свою справу, надзвичайно талановиті викладачі та майстри технолого-педагогічному факультету створили чудову можливість молоді із інших країн доторкнутися до прекрасного – українського народного декоративно-прикладного мистецтва, до краси, котра покликана врятувати світ!

Довідково.

У звітному 2014 – 2015 навчальному році в нашому університеті навчається 250 іноземних громадян, з них 4 слухачів підготовчого відділення та 246 іноземних студентів на денній і заочній формах на 11 основних факультетах: природничо-географічному, фізико-математичному, технолого-педагогічному, фізичного виховання, іноземної філології, української філології, мистецько-педагогічному, економічному, початкової освіти, дошкільної та корекційної освіти, історичному. Значна частина іноземних студентів (238) перевелися на навчання з Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, Луганського національного аграрного університету.

Іноземні студенти представлені такими країнами, як Китай, Ізраїль Вірменія, Азербайджан, Туркменістан, Узбекистан, Сербія, Гана, Алжир. Вони здобувають ОКР «бакалавр» за 15 напрямами підготовки.

Навчально-виховна робота з іноземними громадянами координується проректором з науково-педагогічної роботи, професором Тетяною Кочубей і здійснюється в тісній взаємодії між відділом по роботі з іноземними студентами, який очолює Надія Ремезовська та факультетами через заступників деканів по роботі з іноземними студентами та інститут кураторів. Організація і проведення роботи з іноземними студентами є одним з провідних напрямів діяльності на підготовчому та основних факультетах. Суть адаптаційної діяльності зводиться до надання перш за все психологічної допомоги і занурення у культурне середовище, кардинально відмінне від звичного.

Фоторепортаж можна переглянути тут.

Пресцентр УДПУ