Завершився перший етап проекту «Інноваційний університет та лідерство», організований за ініціативи та сприяння факультету «Вільних мистецтв і наук» («ArtesLiberales») Варшавського університету, Спілки ректорів вищих навчальних закладів України та Міжнародного фонду досліджень освітньої політики.

Метою проекту є підготовка академічних лідерів, що мають бажання та здатні впроваджувати інноваційні підходи в управлінні вищою школою і окремими навчальними закладами, орієнтовані на впровадження в українських університетах новітніх освітніх технологій.


У проекті взяли участь 30 представників провідних вищих навчальних закладів з усіх регіонів України. Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини репрезентувала завідувач Польського культурно-освітнього центру Катерина Кузан.


У період з 2 по 28 листопада на базі Варшавського університету учасники проекту мали можливість взяти участь у тренінгах, які проводили відомі польські науковці та управлінці вищої школи. Під час зустрічей обговорено проблеми забезпечення якості освіти у вищому навчальному закладі, стратегії уникнення і боротьби з корупцією, міжнародної співпраці ВНЗ, дистанційного навчання тощо. Програмою проекту також було передбачено індивідуальні консультації з польськими експертами у вищій освіті.

Окрім ознайомлення з досвідом польських колег завданням проекту є розроблення проектних ідей для реалізації в Україні з метою реалізації нового Закону України «Про вищу освіту» та формування пропозицій і рекомендацій до нормативно-правових актів у сфері вищої освіти і науки.



Наприкінці сесії у Варшаві усі учасники представили свої ідеї і розповіли про потенціальні кроки їх реалізації. Було також визначено методологію впровадження накреслень. Наступним етапом реалізації проекту «Інноваційний університет та лідерство» стане розробка учасниками міні-проектів і представлення результатів діяльності на підсумковому семінарі, який відбудеться у березні 2015 року в місті Київ.

Пресцентр УДПУ