Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини було затверджено базовим вищим навчальним закладом з проведення ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Технологічна освіта» відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 27.12.2015 року №1247 «Про проведення Всеукраїнської студентської олімпіади у 2015/2016 навчальному році».

Отож, вже вкотре наш університет приймав гостей зі всієї України. В олімпіаді взяли участь студенти з 22 провідних вищих навчальних закладів держави (123 учасники).

З вітальним словом до учасників звернулись проректор з наукової роботи та міжнародного співробітництва, кандидат історичних наук, доцент Владилена Сокирська, голова Всеукраїнської Асоціації наукових і практичних працівників технологічної освіти, професор Олександр Коберник, а також голова журі, професор Євгеній Кулик.

З порядком проведення олімпіади учасників ознайомив декан факультету професійної та технологічної освіти, професор Станіслав Ткачук.

Під час проведення олімпіади на факультеті відбулось два міжнародних наукових заходи: ІІІ Міжнародна науково-практична конференція пам’яті член-кореспондента НАПН України В.К. Сидоренка «Актуальні питання графічної підготовки: теорія, практика та шляхи розвитку» та VІ Міжнародна науково-практична конференція пам’яті академіка Д.О. Тхоржевського «Освітня галузь «Технологія»: реалії та перспективи». У цих цінних і серйозних заходах взяли участь 115 науковців, з них 35 докторів наук, професорів.

Також проведено Всеукраїнську студентську науково-практичну конференцію «Актуальні проблеми технологічної та професійної освіти: досвід та перспективи» за участю 25 докторів наук, професорів (всього було 60 учасників).

Під час роботи всіх трьох конференцій обговорювалися різні питання щодо підготовки висококваліфікованих фахівців за новими розробленими стандартами освіти.

Всеукраїнська олімпіада зі спеціальності «Технологічна освіта» проводилась як особиста першість у вигляді системи масових очних змагань майбутніх педагогів. У них взяли участь, як правило, студенти, які на час проведення олімпіади вивчають відповідні дисципліни або закінчили їх вивчати у минулому навчальному році.

Учасникам олімпіади зі спеціальності «Технологічна освіта» пропонувалися завдання, складені з урахуванням досягнень у галузі теорії та методики навчання технологій на сучасному етапі. Їх розв’язання вимагало не тільки знання навчального матеріалу за програмами, а й потребувало опиратися на загальну професійну культуру майбутніх спеціалістів.

З метою виявлення рівня теоретичної і практичної компетентності майбутніх учителів технологій у програму Всеукраїнської олімпіади зі спеціальності «Технологічна освіта» були включені такі етапи конкурсу як презентація (командна першість), розробка плану-конспекту уроку, захист творчих проектів, тестування з професійно-орієнтованих дисциплін, проведення фрагментів уроків.

За отриманими результатами визначено переможців. Хвилюючою була церемонія вручення грамот та грошових премій. Почесну місію виконав Голова асоціації наукових та практичних працівників технологічної освіти, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки та освітнього менеджменту Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Олександр Коберник.

Приємно відзначити, що цього року заслужене І місце отримав наш студент ІV курсу Ігор Балабан.

Щиро вітаємо переможців та їхніх наставників та зичимо усім учасникам олімпіади подальшого творчого натхнення, нових злетів і перемог!

Пресцентр УДПУ