Останнім часом важливої ролі в житті ВНЗ України набула академічна мобільність, оскільки за загальноприйнятим визначенням вона постає важливим інтеграційним процесом у сфері вищої освіти та надає можливість студентам, аспірантам і викладачам брати участь в навчальних та навчально-дослідницьких програмах університетів країн ЄС. Цього року здійснити наукове стажування в рамках проекту Eminence II програми академічної мобільності Erasmus Mundus в Університеті Порту (м. Порту, Португалія) здобув кандидат філологічних наук, доцент кафедри англійської мови та методики її викладання Олег Комар, який стверджує, що для нього це надзвичайно корисна і приємна нагода.




Університет Порту – найбільший португальський ВНЗ за кількістю студентів, обсягом наукових досліджень та випуском друкованої продукції. Щороку заклад приймає більше 1000 студентів та викладачів у рамках різноманітних програм мобільності. На гуманітарному факультеті, де відбувається стажування Олега Комара, навчається більше 3000 студентів за 13 бакалаврськими, 30 магістерськими та 18 докторськими програмами. Факультет має велику бібліотеку, фонди якої сягають майже 300000 примірників, представлених в електронному каталозі, а також невеликі тематичні зібрання наукової літератури за напрямами роботи департаментів.

Як розповідає стипендіат, програма стажування надзвичайно насичена, адже передбачає як науково-дослідну роботу, так і участь у навчальному процесі, культурно-виховних заходах тощо. Особливої уваги заслуговують люди, з якими доводиться працювати. Вони завжди готові допомогти, підтримати, а іноді й пояснити речі, які іноземцю іноді важко зрозуміти.

Стипендіат програми академічної мобільності Erasmus Mundus Олег Комар висловлює вдячність адміністрації університету в особі ректора, професора Наталії Побірченко та координатору міжнародної діяльності, професору Оксані Заболотній за організацію такого солідного проекту та надану можливість участі в ньому, а також адміністрації факультету іноземної філології в особі декана, доцента Надії Бріт за підтримку, розуміння й слушні настанови. А студентам і викладачам, які мають намір брати участь у проекті наступного року Олег Станіславович зичить успіхів та удачі, адже участь в програмі академічної мобільності – це досвід, який варто здобути, аби потім поділитися ним з іншими!

Пресцентр УДПУ