Початок травня міцно пов'язаний у нашій пам’яті з героїчним минулим, зі стійкістю, мужністю й самовідданістю захисників, які ціною власного життя виборювали мир.

Як данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни наша держава, яка обрала європейський шлях розвитку, вперше розпочинає нову традицію - відзначення Дня пам’яті та примирення.

Символом відзначення Дня пам'яті та примирення і Дня Перемоги є червоний мак. Це міжнародний символ пам'яті жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, алюзія кривавового сліду від кулі, що передає страждання та смерть.


Вшановуючи пам'ять солдатів Великої Перемоги студенти та викладачі історичного факультету нашого університету підготували ряд заходів. Серед них експозиційна виставка «Маковим полем моєї країни», мітинг-реквієм «Сторінки військової історії Уманщини», акція «Посади маківку в пам’ять свого діда».

До Дня пам’яті та примирення у вестибюлі нового корпусу впродовж дня діяла експозиційна виставка. Мета проекту «Маковим полем моєї країни» - ще раз акцентувати увагу на антигуманному характері воєн, застерегти від нових апокаліпсисів, закликати до єдності, консолідації, взаєморозуміння, миру. В основі експозиції - хронологія подій, література, спогади дітей війни, фотографії з окупаційного режиму в місті Умань. Особлива увага приділена Героям Уманщини, чий ратний подвиг назавжди залишиться у пам’яті нащадків. Біда не оминула жодної уманської родини - у кожній хтось із близьких загинув на фронтах, згорів у пекельних печах концтаборів, був страчений у "бабиних ярах".






Під час мітингу «Сторінки військової історії Уманщини», що відбувся у парку імені Івана Даниловича Черняховського, студенти-історики розповіли присутнім про початок війни в Умані та звільнення рідного міста від німецько-фашистських загарбників. Окрема сторінка мітингу-реквієму була присвячена нашому землякові, двічі Героєві Радянського Союзу, генералу радянської армії Івану Черняховському. Іван Данилович був одним із тих, хто не дожив до Великої Перемоги. Вшановуючи пам'ять відомого земляка, студенти поклали квіти біля пам’ятника І. Д. Черняховського. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять полеглих у справедливій боротьбі за свободу і гідність людини.



Акція «Посади маківку в пам’ять свого діда», в якій взяли участь студенти та викладачі університету, яскраво ілюструє прагнення сучасників вшанувати світлу пам'ять загиблих воїнів.

Сьогодні, коли наша країна перебуває в стані неоголошеної війни, перемога у Другій світовій набуває особливого, подвійного значення. Це істинний приклад патріотизму, який надихає героїв сьогодення. Рідна земля завжди пам’ятатиме про подвиг українських воїнів!

Пресцентр УДПУ