Упродовж семи років успішно діє програма польсько-українського молодіжного обміну в рамках співпраці партнерських міст Гнєзно (Польща) та Умань (Україна). Організаторами проекту є Школа № 3 ім. Св.Войцеха у місті Гнєзно (координатор - Радослав Собков’як) та УДПУ імені Павла Тичини (координатор - професор Оксана Заболотна). До участі у проекті, окрім студентів Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, активно долучаються й учні загальноосвітніх шкіл міста Умані.

Цьогорічний проект, який тривав з 1 по 12 червня 2016 року, приурочений 1050-й річниці Хрещення Польщі. Програма проекту передбачала ознайомлення з історією виникнення польської державності, подорож шляхами перших П’ястів, пізнання культури та традицій наших сусідів. Відтак, учасники обміну - 15 осіб з України та 15 учнів з Польщі - відвідали Познань, Ледніцький острів, Гєч, Гжибово і, звичайно ж, першу столицю Польщі – Гнєзно.

Цікавим є те, що учасники проекту самі були екскурсоводами, готували матеріали, створювали фотоматеріали, які згодом були представлені на виставці. Одним із завдань проекту було створення великого панно із зображенням хрещення Польщі Мєшком І. Над цим образом молодь працювала упродовж двох днів. Картина була поділена на 15 частин у вигляді пазлів, над кожною із працювало по одній особі з Польщі та України. В результаті об’єдання усіх частинок утворилось велике зображення, яке згодом слугувало декорацією під час інсценізації «Мєшко І», що була представлена у фіналі проекту.

Завершальним акордом тижневої роботи проекту став заключний концерт. Молодь з України та Польщі спільно затанцювала традиційний польський танець полонез, продемонструвала неабиякі акторські здібності під час підготовлених інсценізацій. Учасники проекту разом співали пісень польською та українською мовами.

Приємною несподіванкою для присутніх став подарунок від Наталії Вершигори та Дарії Цуркан - українських переможниць конкурсу малюнків, присвяченому Хрещенню Польщі. Дівчата створили малюнок із зображенням символіки Польщі і України та подарували його своїм польським друзям. Під час презентації студентка УДПУ Наталія Вершигора наголосила: «Кордони придумали люди, а дружба не має кордонів: ми в цьому переконалися, взявши участь у проекті».

Українська молодь повернулася додому сповненою новими цікавими враженнями та емоціями, адже молодіжний обмін - це чудова нагода наповнити своє життя новими знайомствами, отримати безцінні знання та досвід.