До 72-ї річниці депортації кримськотатарського народу з території Кримського півострова в Уманському державному педагогічному університету імені Павла Тичини було організовано та проведено ряд пам’ятних заходів, ініціатором яких виступив історичний факультет

Куратори академічних груп факультету провели кураторські години, темою для обговорення на яких стали трагічні події 18 травня 1944 року. Викладачі обговорили зі студентами злочинні акції, здійснені радянськими каральними органами, що призвели до масових людських жертв та завдали непоправної шкоди кримськотатарському народу, розвитку його культури, трагічними чином вплинули на його історичний шлях.

Темою для обговорення стала і боротьба за право повернутися кримським татарам на історичну Батьківщину. Джеббар Акимов, Юрій Османов. Мустафа Джемілєв та, звичайно ж, генерал Петро Григоренко – люди, які в умовах замовчування та фальшування історичної правди виступили незламними борцями за її відновлення. Під час кураторських годин студентам було донесено зміст праць цих борців за волю і незалежність та право жити на своїй батьківщині. Вже невдовзі відбудеться засідання студентського дискусійного клубу, на якому, після детального ознайомлення із творами, відбудеться обговорення.

Студенти факультету провели флешмоб у центрі міста Умань, під час якого роздавали інформаційні матеріали про геноцид кримськотатарського народу.

У цей же день в актовій залі університету було організовано перегляд фільму режисера Ахтема Сеїтаблаєва «Хайтарма» - першого художнього фільму про геноцид кримськотатарського народу.

Перед показом фільму учасники переглянули переможний виступ Джамали на Євробаченні з піснею «1944». В.о. декана історичного факультету Анатолій Карасевич зазначив, що завдяки Джамалі вся Європа відчула біль депортованого народу та дізналася про ті страшні події, а завдяки Ахтему Сеїтаблаєву ми маємо можливість ще й побачити на прикладі конкретних людських доль, як відбувалася депортація цілого народу.

Після показу фільму «Хайтарма» уманські глядачі аплодували стоячи народу, на долю якого випали такі випробування і який продовжує боротися за право вільно жити на своїй історичній батьківщині.

Після цього біля стін Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини відбувся мітинг пам’яті та солідарності з кримськотатарським народом. Учасники мітингу (окрім студентів до нього приєдналися ще й жителі міста) виклали з запалених свічок контури тарак-тамги та вшанували пам’ять жертв геноциду хвилиною мовчання.

Закінчилися пам’ятні заходи виконанням гімнів України та кримськотатарського народу.

Пресцентр УДПУ