На базі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини за участі Українського дитячого центру «Молода гвардія» та факультету соціальної та психологічної освіти, студентської ради університету відбувся другий Всеукраїнський науково-практичний семінар «Удосконалення практичних умінь студентів в рамках роботи з дітьми а літніх оздоровчих таборах». До участі в роботі семінару були запрошені представники державних закладів дитячого оздоровлення та відпочинку, науковці, студенти.

Робота науково-практичного заходу здійснювалась за такими напрямками: актуальні проблеми роботи в літніх оздоровчих таборах; сучасні форми роботи з дітьми в літніх оздоровчих таборах; освітньо-оздоровче середовище літніх оздоровчих таборів; інтерактивні освітні технології в умовах дитячих оздоровчих закладів; психологічна служба та психологічний супровід дитячих оздоровчих закладів: організація, завдання, форми роботи, інноваційні технології; робота з дітьми в конфліктний та постконфліктний період; подальша перспектива співпраці вузу та літніх оздоровчих таборів.

У програмі науково-практичного семінару були круглий стіл, майстер-класи з методики роботи в оздоровчих таборах, творчі звіти студентів за підсумками роботи в літніх оздоровчих таборах.

Відкриваючи семінар, ректор, доктор педагогічних наук, професор Олександр Безлюдний привітав його учасників, побажав успішної роботи та подякував за плідну співпрацю з університетом гостей – представників Українського дитячого центру «Молода гвардія» та дитячого табору «Артек-Буковель». Олександр Іванович наголосив, що студентська практика в дитячих та молодіжних оздоровчих центрах являється важливою складовою підготовки майбутніх фахівців університету.

Запропоновані до обговорення на круглому столі питання були корисними для всіх учасників заходу, аби спільними зусиллями втілювати ідеї в життя. Так, відповідальна за стажування студентів та керівник практик в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини Оксана Гнатюк в деталях охарактеризувала питання організації та проведення літніх практик зі студентами Уманського державного педагогічному університету. За високий рівень педагогічної та методичної підготовки студентів для роботи в дитячих рекреаційних та плідну співпрацю в реалізацію кадрового забезпечення Державного підприємства «Український дитячий центр «Молода гвардія» Оксані Володимирівні вручено подяку від генерального директора центру Едуарда Лебединського.

Декан факультету соціальної та психологічної освіти, кандидат педагогічних наук, доцент, професор кафедри соціальної педагогіки га соціальної роботи Оксана Гоменюк говорила про особливості соціально-педагогічної роботи в умовах оздоровлення та відпочинку. Заступник генерального директора «УДЦ «Молода гвардія» Василь Бездень аналізував перспективи співпраці УДЦ «Молода гвардія» та Уманського державного педагогічного університету ім. Павла Тичини, а методист ДП «УДЦ «Молода гвардія». Галина Вольчева запропонувала до розгляду розроблену нею тему «Освітнє середовище УДЦ «Молода гвардія» для студентів та випускників ВНЗ України, їх підготовка до застосування у роботі інтерактивних освітніх технологій». Психолог дитячого центру Тетяна Назаренко схарактеризувала особливості психологічного супроводу дітей в конфліктний та постконфліктний періоди.

Особлива увага учасників семінару була прикута і до викладів представників дитячого табору «Артек-Буковель», який змінив місце перебування, але не зрадив своєму призначенню. Генеральний директор  табору Юрій Табачок говорив про специфіку підготовки педагогічних кадрів в умовах дитячого табору «Артек-Буковель», кандидат педагогічних наук, директор з розвитку дитячого табору Любов Іванова - про проектно-програмний підхід в організації виховної діяльності дитячого табору «Артек-Буковель», а начальник науково-методичного відділу Ельвіна Світлична – про організаційно-методичне забезпечення педагогічного процесу в умовах тимчасового дитячого об'єднання.

Далі слово знову було за викладачами нашого університету. Кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри виховних технологій та педагогічної творчості. Ірина Резніченко означила проблеми організації та технології проведення ігор і розваг в умовах табірного літа. Заступник декана факультету соціальної та психологічної освіти з організації практичної підготовки, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Світлана Роєнко говорила про соціально-виховне середовище літнього оздоровчого табору. Про розвиток творчого потенціалу дітей в умовах міжнародного дитячого центру засобами хореографії розповідала викладач кафедри хореографії та художньої культури факультету мистецтв УДПУ Людмила Гекалюк.

Чималого значення керівництво оргкомітету науково-практичного семінару надало тому, щоб до організації і проведення заходу були задіяні викладачі та студенти. Саме тому членами оргкомітету були заступник декана факультету соціальної та психологічної освіти з організації практичної підготовки, доцент кафедри соціальної педагогіки га соціальної роботи, кандидаті педагогічних наук Світлана Роєнко, кандидати педагогічних наук, доценти кафедри соціальної педагогіки га соціальної роботи Ірина Албул, Майя Перфільєва, заступник декана з виховної роботи факультету фізичного виховання Максим Килимистий, голова студентської ради, студентка III курсу факультету фізичного виховання Євгенія Бородай, голова студентської ради факультету соціальної та психологічної освіти, магістрант Максим Ребро, заступник голови студентської ради з питань культурно-просвітницького сектору, студентка IV факультету фізики, математики та інформатики Анастасія Куріч, студентка IV факультету соціальної та психологічної освіти Дар'я Мєхова.

Велику зацікавленість учасників Всеукраїнського науково-практичного семінару викликало проведення майстер-класів «Методики роботи в літніх оздоровчих таборах». Методист науково-методичного відділу ДП УДЦ «Молода гвардія» Юлія Козак представила правила підготовки різних за напрямами вечірніх вогників. Методист науково-методичного відділу ДП УДЦ «Молода гвардія» Галина Вольчева та психолог Тетяна Назаренко розкрили тему «Вирішення психолого-педагогічних ситуацій та задач», а психолог центру Ірина Леженко представила майстер-клас «Особливості проведення кінолекторіїв фільмотерапії з тимчасовим дитячим колективом».

Видовищним був звіт роботи студентів університету в оздоровчих таборах з театралізованою демонстрацією у актовій залі.

Вся робота Всеукраїнського науково-практичного семінару була побудована так, щоб продемонструвати наскільки тісно поєднані навчання та педагогічні практики, котрі є складовою всього навчально-виховного процесу та сприяють закріпленню теоретичних знань з методики виховної роботи, виробленню у студентів вмінь і навичок використовувати різноманітні форми організації виховної, оздоровчої роботи з дітьми в літніх таборах, а також формуванню творчої особистості майбутніх педагогів.

 

Пресцентр УДПУ