В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини на базі науково-дослідної лабораторії «Археологія Уманщини» відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «П'яті археологічні читання пам'яті Володимира Опанасовича Круца».

Співорганізаторами конференції виступили Інститут археології НАН України, Державний історико-архітектурний заповідник «Трипільська культура».

У роботі конференції активну участь взяли науковці Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Інституту археології НАН України, історико-філософського факультету Київського університету імені Бориса Грінченка, Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, Херсонського державного університету.

Виступи доповідачів торкалися нових поглядів та інформації про існування трипільських поселень-гігантів, шляхів міграції трипільських племен, музейних колекцій, сучасних методів міждисциплінарних досліджень в археології; проблем збереження та використання історичних пам’яток у розвитку туризму.

Детальніше читайте на сайті.

Довідково.

Володимир Опанасович Круц був відомим дослідником трипільської культури. В 1981-му розпочав дослідження найбільшого за площею трипільського поселення "Тальянки" та очолив Трипільську експедицію інституту археології НАНУ. Був одним з ініціаторів створення даного заповідника, а з 2003-го року і до своєї смерті його провідним науковим співробітником. З 2007-го по 2014-й проживав у селі Легедзиному, де і похований. Залишив після себе десятки наукових праць, тисячі артефактів та добре ім'я.

Пресцентр УДПУ