Перед новим корпусом УДПУ імені Павла Тичини відбулася загальноуніверситетська зарядка, присвячена святу – Всесвітньому дню здоров’я.

Окрім цього, волонтери ССПС спільно з благодійним фондом «Воля» організували масштабну акцію в центрі міста «Ми за здоровий спосіб життя!». На початку акції студенти-волонтери провели невеличку веселу зарядку з бажаючими, яка зігріла усіх у холодний квітневий день. Після цього волонтери роздавали перехожим буклети, брошури про найбільш поширені хвороби, такі як туберкульоз, СНІД та інші, а також дарували молоді міста презервативи, нагадуючи, що постійно треба берегти своє здоров’я і здоров’я своїх близьких. Незважаючи на холодну погоду, волонтери довели справу до кінця, і висловлюють вдячність благодійному фонду «Воля» за матеріальне забезпечення акції.

«Будьте здорові! Ведіть здоровий спосіб життя», – закликали волонтери жителів міста, і закликають усіх вас.









Довідково.

7 квітня 1948 року була заснована Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), її призначення – займатись усіма питаннями, пов'язаними зі здоров'ям людства. Починаючи з 1950 року, 7 квітня стали відзначати як – Всесвітній день здоров'я. Кожного року це свято присвячене певній темі. Тема Всесвітнього дня здоров'я у 2015 році – «Безпека харчових продуктів». Він проходить під гаслом "Від ферми до тарілки – зробити продукти харчування безпечними!»

Фахівці з раціонального харчування стверджують, що 80% нашого здоров’я безпосередньо залежить від харчування. Правильне харчування забезпечує нормальний ріст та розвиток дітей, сприяє профілактиці захворювань, продовжує життя людей, підвищує працездатність і захищає від несприятливої екології. Харчові продукти повинні задовольняти фізіологічні потреби людини в необхідних речовинах і енергії, відповідати вимогам щодо органолептичних та фізико-хімічних показників і допустимого вмісту хімічних, радіологічних, біологічних речовин, їх сполук та мікроорганізмів, які представляють небезпеку для здоров'я.

Саме через вживання небезпечних харчових продуктів помирає приблизно 2 мільйони чоловік щороку, головним чином дітей. Патогенні бактерії, віруси, паразити або хімічні речовини, що містяться в їжі, є причиною більше 200 захворювань – від діареї до раку. У цілому по Україні від 12 до 15% молочної продукції, риби і рибної кулінарії, від 7 до 12% м'ясопродуктів не відповідають вимогам стандартів за бактеріологічними показниками. Від 1,5 до 10% проб харчових продуктів містять важкі метали, у тому числі ртуть, свинець, кадмій, мідь, цинк, з них від 2,5 до 5% у концентраціях, що перевищують гранично припустимі. З метою підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин, профілактики захворювань, збереження доброякісності кормів у тваринництві широко застосовуються різні кормові добавки, лікарські та хімічні препарати. Багато з них є чужорідними для організму речовинами, тому їх залишковий вміст у м'ясі, молоці і жирах може негативно впливати на здоров'я людини.

Ще однією небезпекою є хімічне забруднення продуктів харчування. Якщо сільськогосподарські культури вирощуються з застосуванням великої кількості добрив і отрутохімікатів, то така продукція здатна мати не тільки погані смакові якості, але і бути небезпечною для здоров'я. Ще одна причина, через яку знижується якість продуктів харчування – це використання дешевої сировини для їх виробництва, скорочення технологічних циклів і, як не дивно, застосування високотехнологічного обладнання. Виробники, намагаючись будь-що отримати високі прибутки, докладають багато зусиль для того, щоб, наприклад, надати своїй продукції привабливого вигляду, своєрідного смаку тощо. Для цього зазвичай вони використовують харчові добавки (розпушувачі, консерванти, поліпшувачі смаку і запаху тощо). Щороку з’являються тисячі нових продуктів, для яких спеціально розробляється комплекс харчових добавок. Їх застосування у виробництві харчових продуктів регламентовано законом України.

Слід пам’ятати, що здоров’я набагато більше залежить від наших звичок і харчування, ніж від лікарського мистецтва.

Пресцентр УДПУ