9 серпня відбулося перше засідання вченої ради Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини у 2022/2023 навчальному році.

Розгляд порядку денного розпочали із питання «Про підсумки роботи колективу університету за 2021/2022 н.р. та завдання на 2022/2023 н.р.». Доповідаючи, ректор Олександр Безлюдний, охарактеризував стан виконання колективом університету завдань за попередній рік і визначив пріоритетні завдання на наступний період. 2021/2022 навчальний рік став роком випробувань, пов’язаних спочатку з протиепідемічними заходами, а потім – з війною. Це новий виклик для освітнього процесу, який вимагав застосування інноваційних підходів до його організації. Разом з тим, організація роботи у таких умовах не стала на заваді процесу реалізації основних завдань, які визначені у Статуті університету, стратегії розвитку та тих завдань, які визначає Міністерство освіти і науки України, керівництво держави.

У своєму виступі Олександр Іванович детально зупинився на основних напрямках роботи, які охарактеризував через призму якості надання освітніх послуг. Не буде якісної освіти – не буде абітурієнта. Ні українського, ні, тим більше, закордонного.

Освіта в умовах війни – це діяльність в режимі особливої відповідальності, працездатності, наполегливості, єдності та невичерпної сили творення нової історії України!

В цей непростий час наші викладачі не лише виконували і виконують свої посадові обов’язки, а й зі зброєю в руках боронять нашу землю, займаються волонтерською діяльністю, надають матеріальну, психологічну допомогу, роблять все для перемоги. На особливу увагу заслуговувало питання роботи з внутрішньо переміщеними особами.

Олександр Іванович зазначив, що наш університет індексується у світових рейтингах, зокрема рейтингу євразійських університетів QS World University Rankings та U-Multirank. У квітні 2022 року університет включений до рейтингу THE Impact Rankings 2022.

У доповіді ректора зазначено, що університет має гарні результати за показниками внутрішньої академічної мобільності. На відміну від міжнародної – це новий досвід у звітному періоді. Продемонстрована позитивна динаміка у забезпеченні освітнього процесу мультимедійним обладнанням, комп’ютерною технікою. З’явилися освітні програми, які викладаються англійською мовою. 

Разом з тим зазначено, що потрібно на кожному факультеті і в інституті активізувати роботу щодо поширення такої практики. Можливо, спочатку на рівні окремих тем, модулів, а потім і дисциплін.

Олександр Іванович наголосив на позитивних результатах наукових досліджень викладачів за звітний період. Лише у 2022 р. було оприлюднено близько 60 статей у міжнародних виданнях, що індексуються в міжнародних наукометричних базах даних Scopus та Web of Science.

Нині в профілі УДПУ імені Павла Тичини у базі даних Scopus налічується 245 статей, а у Web of Science – 346 статей. Простежується позитивна динаміка щорічного збільшення публікаційної активності науково-педагогічних працівників.

У доповіді наголошено про необхідність розвитку інноваційної та виробничої інфраструктури університету.

Не дивлячись на особливі умови роботи у 2021–2022 н.р., усіма підрозділами університету було проведено значну кількість організаційних заходів та заходів, спрямованих на формування національної свідомості і громадсько-політичної активності, культурно-просвітницьких заходів, заходів з естетичного, екологічного, національно-патріотичного, морального, громадянсько-правового та трудового виховання.

Особливо приємним для університету, як зазначив Олександр Іванович, є перемоги наших спортсменів, адже у нас навчаються і працюють талановиті спортсмени, які представляють університет, Україну на всеукраїнських та міжнародних аренах.

Серед іншого, у виступі ректора йшлося про основні пріоритети господарської та фінансової роботи університету, активне культурне і спортивне життя. Зокрема, Олександр Іванович зазначив, що колектив продовжить реалізацію заходів в частині доступності до будівель університету осіб з обмеженими можливостями, виконання поточних ремонтних робіт в приміщеннях навчальних корпусів та гуртожитків для створення сучасних комфортних умов для роботи, навчання, проживання.

На завершення доповіді, Олександр Іванович зазначив, що університет розпочинає новий навчальний рік у змішаному режимі. Частина студентів прийде в аудиторії вже 15 серпня, а частина опрацьовуватиме лекційні курси дистанційно. Ректор звернувся до колективу університету з проханням цінувати можливість спілкування з нашими студентами та мотивувати нашого студента відвідувати кожне заняття офлайн чи онлайн.

Перший проректор Андрій Гедзик доповів про особливості початку нового навчального року в умовах воєнного стану та представив для затвердження план роботи університету та навчальної документації підрозділів на новий навчальний рік. Затверджено також план роботи вченої ради університету.

На завершення засідання Олександр Безлюдний подякував колективам факультетів, інституту, кафедр, усіх відділів, центрів, підрозділів за чітку та злагоджену роботу впродовж попереднього навчального року та зазначив, що вступаючи в новий навчальний рік в умовах війни, важливо пам’ятати про те, що наш внесок у перемогу – це наша якісна професійна діяльність, наша згуртованість у справі виховання покоління національно свідомих, високоінтелектуальних, духовно багатих молодих людей, які зроблять Україну справжньою європейською державою.

Пресцентр УДПУ