Кафедра музичного мистецтва мистецько-педагогічного факультету Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини підготувала і провела масштабний мистецько-освітній захід «ОБДАРОВАНА РОДИНА – ОБДАРОВАНА ДИТИНА», присвячений Всесвітньому дню сім’ї. У творчому проекті взяли участь талановиті діти, родини та мистецькі колективи Шевченкового краю, Одеської та Житомирської областей.

Автори ідеї та розробники сценарію мистецько-освітнього проекту – доцент кафедри музичного мистецтва Зоя Сирота і старший викладач цієї кафедри Світлана Радченко, – підібрали такі щемливі й щирі слова про рід, родину, рідну домівку, домашнє вогнище і його берегиню – жінку, рідну неньку, що зворушили до глибини душі: «Мій рід, моя родина – це рідна домівка, просторий двір, квітучий сад, криниця з чистою джерелицею. Це – сонячні росяні ранки і тихі пiсеннi вечори. Це мамина вишиванка, казки i легенди і мудре народне слово… У сім’ї дитина навчається любові і добра, у сім’ї вона вчиться шанувати свій рід, свою землю, берегти пам’ять свого роду».


Розпочався мистецький захід композицією «Привітальна» у виконанні українського народного хору «Кобзар» (художній керівник – заслужений працівник культури України, доцент кафедри музичного мистецтва Василь Семенчук) та ансамблю народного танцю «Яворина» (художній керівник Сергій Куценко). Дуже доречно і натхненно прозвучала пісня «Роде наш красний» у чудовому виконанні фольклорного ансамблю «Софія» (художній керівник – Василь Семенчук).


Життя починається з матері. Про неї – найріднішу у світі людину, що подарувала нам перший подих, допомогла зробити перший крок на землі, зрозуміла перші слова, – намагалися донести глядачам свої переживання і глибокі почуття юні артисти. Колектив Школи естрадного вокалу «Індіго» (художній керівник ансамблю Анастасія Чешегорова) задушевно виконав пісню «Мама». Майстерністю виконання вирізнялися і хореографічні постановки «Колискова для мами» у виконанні Олени Гончар та її дочки Марії та «Мрію про маму», яку представив хореографічний колектив «Крок вперед» (художній керівник Вікторія Глобчак, колишня випускниця університету). Варто зазначити, що авторська хореографічна студія Вікторії Глобчак «Крок вперед» об'єднує майже 150 вихованців від трьох до шістнадцяти років. Колектив є переможцем багатьох Міжнародних, Всеукраїнських фестивалів та проектів, його внесено до Енциклопедії дитячої творчості «Юна гордість України».



Тісно переплелась творча доля Вікторії Глобчак і з хореографічним колективом «Дружки-подружки», який вона також очолює вже другий рік поспіль. Хореографічні постановки колективу вражають життєвістю та народною мудрістю. Унікальність цього колективу в тому, що вік його учасників не обмежений: наймолодшому шістнадцять років, найстаршому – сімдесят три. «Дружки-подружки» є володарем Гран-прі Міжнародного фестивалю у місті Харкові. На сцені колектив представив веселий «Краков’як».


Глядачі з цікавістю дізналися про проект «ПіснеЗнайка», який з успіхом впроваджується у загальноосвітній школі № 4 міста Умані учителем вищої категорії Ларисою Тукалевською. У її класі навчається музично обдарована Настя Хекало. Творчому розвитку дівчинки приділяють увагу і в сім’ї: тато Євген Михайлович, мама Леся Леонідівна, бабуся Ася Олександрівна, дідусь Михайло Михайлович – усі вони музиканти, викладачі Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу. У виконанні представників сімейної династії Анастасії та Євгена Хекалів прозвучала пісня «Даруйте всім добро» з репертуару Наталі Май.


Наймолодший учасник проекту «Обдарована родина – обдарована дитина» Костянтин Терещук та його мама, викладач Уманського музичного училища, лауреат Міжнародного конкурсу Ольга Терещук виконанням фортепіанної п’єси «Гарний настрій» зірвали шквал аплодисментів. А їхня мати і бабуся Віра Терещук, вчитель музики ЗОШ № 4 м. Умань, заспівала власну пісню дуетом з колишньою своєю ученицею, а нині студенткою педуніверситету Євгенією Кольцовою.



Талановите подружжя Євгена та Олени Красовських, котрі разом із п’ятьма своїми дітьми представили композицію «Звичайне диво», полонили всіх присутніх щирістю та теплотою почуттів.


У сім’ї художників, в минулому випускників УДПУ Оксани та Олега Сироти шестеро дітей. Усі вони – здібні до мистецтва: малюють, співають, пишуть вірші… На проекті сестри Стефанія, Софія і Лія зачарували слухачів своїм вокальним талантом.


Бурхливими оплесками глядачі супроводжували виступи зразкового художнього колективу – ансамблю бандуристів «Срібні струни» (керівник Оксана Грицай) та ансамблю домристів «Акварелі» (художній керівник Олександра Марчук) Шевченківської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернат з поглибленим вивченням предметів гуманітарно-естетичного профілю. Цей унікальний заклад (директор – заслужений працівник освіти України, кавалер «Ордена княгині Ольги» Ліна Терещенко) ось вже двадцять років поспіль дає путівку в життя талановитим, здібним до мистецтва дітям зі всіх куточків України.



Авторська школа лауреата міжнародних та всеукраїнських конкурсів, заслуженого працівника культури України, доцента кафедри музичного мистецтва УДПУ, президента Фонду культурно-освітніх ініціатив «АЕДА» Леоніда Ятла та старшого викладача кафедри музичного мистецтва, художнього керівника хору Дитячої вокально-хорової школи Фонду «АЕДА» Людмили Ятло – феномен інноваційної освітньої практики. Від співу їх вихованців – хору дитячої вокально-хорової школи «АЕДА» всі були просто в захопленні.


На мистецько-освітній проект завітав також хореографічний колектив «Нова ера» загальноосвітньої школи № 3 міста Умані (художній керівник Вікторія Лозінська, теж випускниця університету) з хореографічною постановкою «Незвичайна шахова партія».


Віртуозну виконавську майстерність продемонструвала юна й обдарована Світлана Без’язична, дочка відомих уманських музикантів Геннадія Без’язичного і Наталії Абдуліної. У виконанні піаністки прозвучали вальси Ф. Шопена. Світлана на сцені з чотирьох років. Вона здобула Гран-прі, перші, другі місця на багатьох Міжнародних, Всеукраїнських фестивалях і конкурсах дитячого виконавського мистецтва.


Пластикою танцювальних рухів вражали Вікторія Можаровська та хореографічний колектив «Райдуга» (художній керівник Світлана Можаровська) із міста Іршанськ Житомирської області.


На фестивалі родинної творчості був яскраво представлений джазовий вокальний квартет «TheBest» з Балтської школи мистецтв Одеської області (художній керівник колективу – Володимир Камінський, студент-заочник мистецько-педагогічного факультету). Солістка ансамблю Катерина Кравченко полонила глядачів віртуозною джазовою композицією, а у складі квартету разом із Євгенією Кодою, Галиною Волощук, Анастасією Хоменко продемонстрували свою неймовірну артистичність та відчуття стилю.


Вихованка Христинівської дитячої музичної школи по класу фортепіано та сольного співу Вероніка Яковенко, незважаючи на свій юний вік, має достатньо солідний сценічний досвід. Вона – переможець регіональних та Всеукраїнських конкурсів і фестивалів: Гран-прі в номінації «Естрадний спів», має звання «Вокаліст року» районних злетів обдарованих дітей, неодноразова переможниця телешоу «Караоке на майдані», де отримала звання «Найкращий народний співак України – 2012», так що виступ Вікторії на сцені університету став справжньою окрасою свята.


Хореографічна постановка «Народжені сонцем» у виконанні танцювального колективу «Крок вперед» та пісня «Родина» у виконанні заслужених працівників культури України, доцентів кафедри музичного мистецтва Василя Семенчука та Петра Волошина стали фінальною окрасою мистецько-освітнього проекту «ОБДАРОВАНА РОДИНА – ОБДАРОВАНА ДИТИНА», підтвердивши, що сім’я – життєдайний осередок, який плекає найвищу цінність, цвіт нації – обдарованих дітей.



Вітаючи учасників мистецького проекту, проректор з гуманітарних питань УДПУ, завідувач кафедри музичного мистецтва, доцент Дмитро Балдинюк та декан мистецько-педагогічного університету, доцент Олена Дудник вручили художнім колективам і солістам дипломи та цінні подарунки. Вони висловили побажання, щоб мистецько-освітній проект як родинне свято став традиційним, об’єднав усіх нас у намаганні зробити навколишній світ добрішим і кращим: «Нехай буде ваша дорога щасливою! Небо – безхмарним, а доля незрадливою на нашій квітучій землі! Ми завжди гостинно чекаємо на Вас у стінах нашого університету!»



Фоторепортаж про подію можна переглянути тут.