З нагоди 25-річної діяльності науково-дослідної лабораторії «Підготовка студентів-філологів до українознавчої роботи в школі» (керівник – завідувач кафедри української літератури, українознавства та методик їх навчання, професор Наталія Сивачук) в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини відбувся Регіональний науково-методичний семінар «Українознавство Уманщини в іменах і дослідженнях». Учасниками семінару стали науково-педагогічні працівники та представники адміністрації університету, здобувачі вищої освіти факультету (ОПП «Середня освіта (Українська мова і література. Мова і література (англійська)), Середня освіта (Українська мова і література. Мова і література (польська)), Журналістика)), стейкхолдери, аматори українознавчих студій Уманщини.

До роботи семінару долучилися заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Шамрай та керівник Управління освіти та науки Черкаської обласної державної адміністрації Валерій Данилевський.

З вітальним словом від адміністрації звернулася до учасників семінару та була його модератором заступник декана з наукової роботи факультету філології та журналістики доц. Інна Коломієць.

Уманщина славиться видатними постатями українознавців, які доклали чимало зусиль до дослідження її культурно-історичного минулого, усної народної творчості, етнографії, анропології, археології, літературного краєзнавства. Науковці лабораторії, керівники фольклорної практики, учасники студентського наукового фольклорного товариства імені Хрисанфа Ящуржинського впродовж 25 років здійснюють активну пошуково-збирацьку роботу, організовують експедиційні дослідження багатої українознавчої спадщини таких дослідників, як: Іван Прісовський, Костянтин Кржемінський, Мирослав Мицик, Олександр Алешо, Теофіл Фіялко, Хрисанф Ящуржинський, Василь Доманицький, Вадим Щербаківський, Ольга Діденко, Надія Суровцова, Яків Струхманчук, Олекса Воропай.

Учасники семінару у свої доповідях (увійдуть у колективну монографію науковців лабораторії) презентували результати своїх досліджень, за якими присутні змогли уявити картину культурного і громадського життя, фольклорно-етнографічну та літературну своєрідність Уманщини кін. ХІХ – ХХ ст.

Зокрема, у своєму виступі керівник лабораторії, проф. Наталія Сивачук розповіла про багаторічну експедиційну діяльність та науково-дослідну працю науковців лабораторії та студентів факультету над збиранням зразків духовної та матеріальної спадщини українського народу на теренах історичної Уманщини та окреслила перспективи публікації серії монографічних досліджень, що стали вислідом фольклорно-етнографічних студій над зібраними і впорядкованими матеріалами.

Детальніше на сайті

Урочистим акордом у роботі семінару стало нагородження відомої сучасної української письменниці, доцента кафедри української літератури, українознавства та методик їх навчання Марини Павленко Почесною грамотою та відзнакою «За особливі заслуги перед Черкащиною», яку вручили заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Шамрай та керівник Управління освіти та науки Черкаської обласної державної адміністрації Валерій Данилевський.

За результатами доповідей та загальної дискусії учасники семінару прийняли резолюцію.

Пресцентр УДПУ