В УДПУ відбулася презентація 2 частини книги «Герої Чорнобиля поруч», виданої до 30-ої річниці страшної техногенної катастрофи представниками Уманської міської організації «Союз-Чорнобиль України».

Відкриваючи захід, проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат педагогічних наук Олена Кірдан привітала гостей (чорнобильців-ліквідаторів, ветеранів, представників громадських організацій та благодійників) від імені ректора, професора Олександра Безлюдного, віддала данину пошани людям, які самовіддано трудились, щоб убезпечити людство від невидимого ворога — вбивчої радіації. Долаючи наслідки аварії, герої-ліквідатори не щадили особистого здоров’я, не рахувались із власним життям, аби тільки відвернути загрозу від мільйонів людей.

Олена Леонідівна закликала всіх присутніх, а це були викладачі, студенти та співробітники університетської бібліотеки, пам'ятати героїв, які в тривожні дні 1986 року працював заради порятунку всього світу. Людство врятовано завдяки героїзму і мужності учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, та їх жертовність обернулась хворобами і непоправними втратами для них самих. Сумною є статистика наслідків катастрофи — постраждали не лише ліквідатори, але й мирні жителі. Присутні на заході вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання.

Естафету пам’яті підхоплює молодь. Студенти так проникливо читали вірші, присвячені Чорнобилю, що й сумніватись не доводиться: байдужість не торкнеться їх сердець!

Виступаючі: голова Уманської міської організації «Союз-Чорнобиль України», полковник у відставці Юрій Березовський, учасник бойових дій, полковник у відставці, ліквідатор аварії 1 категорії,нагороджений орденом за службу Батьківщині Микола Полівода, голова міськрайонної організації воїнів інтернаціоналістів, майор запасу, учасник бойових дій в Афганістані Олег Зайченко, ліквідатор аварії на ЧАЕС 1 категорії, полковник внутрішньої служби у відставці Петро Миколюк, голова Уманської міської ради ветеранів, майор запасу Олександр Безсмертний, голова ветеранської організації, полковник у відставці, член спілки журналістів України Микола Бесараб щиро, чесно й проникливо розповідали страшну правду про Чорнобиль. Щоб роки не зітерли із пам'яті людей навіть найменших подробиць тих жахливих подій, активісти Уманської міської організації «Союз-Чорнобиль України» й пишуть їх літопис.

2 частина книги «Герої Чорнобиля поруч» — колективна розповідь наших земляків про участь у ліквідації наслідків найбільшої й найжахливішої техногенної аварії в історії людства. Автори, що були безпосередніми свідками і учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЄС, діляться своїми спогадами про тривожні події для України і для всього світу. (У ліквідації наслідків аварії брали участь понад 700 тисяч людей, із яких більше половини – українці).

Від упорядників нового видання голова Уманської міської організації «Союз-Чорнобиль України» Юрій Березовський вручив книги ветеранам, активістам громадських організацій, а також представникам УДПУ, зокрема, в університетську бібліотеку. Її можуть почитати всі охочі. Юрій Трохимович від Уманської міської організації «Союз-Чорнобиль України» також передав почесну грамоту ректору УДПУ Олександру Безлюдному за співпрацю, активну громадянську позицію та патріотичне виховання підростаючого покоління.

Чорнобиль — це біль, яку ми будемо відчувати й пам’ятатимемо до кінця віку. Це трагедія на рівні із війною, Голодомором. Вклад та зусилля людей під час ліквідації техногенної катастрофи у Чорнобилі — неоціненні. Подвиг ліквідаторів, які врятували людство від розбурханого «мирного» атома, не підвладний забуттю.

Дякуємо ліквідаторам за життя!

Пресцентр УДПУ