Загальнодержавною програмою «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини до 2016 року» передбачається забезпечення дітей та молоді з особливими потребами якісними соціально-педагогічними та психологічними послугами навчальних закладів, у тому числі вищих, що сприятиме створенню умов для реалізації їхнього особистісного потенціалу. Таким чином, набуває актуальності соціально-педагогічна підтримка молоді з особливими потребами в процесі навчання в умовах вищого навчального закладу.


Відповідно до цієї програми на базі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, за ініціативи ректора, професора Наталії Побірченко розпочав свою діяльність науково-практичний Центр соціальної та освітньої інтеграції студентів з інвалідністю. Координатором центру є кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки, соціальної роботи та історії педагогіки Майя Перфільєва, психологом - студентка IV курсу ФСПО Альона Завалко, волонтером - студентка ІІ курсу ФСПО Анна Діденко.

Метою створення і діяльності Центру соціальної та освітньої інтеграції студентів з інвалідністю є консолідація зусиль відповідних структурних підрозділів університету, залучених органів виконавчої влади та громадських організацій, спрямована на соціально-педагогічну підтримку осіб з обмеженими можливостями. А це стосується і їх адаптації до студентського та педагогічного колективу, інтеграції у освітнє та соціальне середовище, і створення умов для саморозвитку та самореалізації, і розвитку соціальної активності, автономності, відповідальності та мобільності осіб з особливими потребами.

Основними завданнями проекту є забезпечення права молоді з функціональними обмеженнями на здобуття освіти в умовах освітніх навчальних закладів у комплексному поєднанні з корекційно-реабілітаційними заходами; різнобічний розвиток індивідуальності молодої людини на основі виявлення її задатків і здібностей, формування інтересів і потреб; збереження і зміцнення морального і фізичного здоров’я вихованців; виховання в молоді любові до праці, здійснення їх допрофесійної підготовки, забезпечення умов для їх життєвого і професійного самовизначення; виховання особистості як культурної і моральної людини з етичним ставленням до навколишнього світу і самої себе; надання у процесі навчання й виховання кваліфікованої психологічної, медичної та педагогічної допомоги з урахуванням стану здоров’я, особливостей психофізичного розвитку вихованця.


Водночас, діяльність Центру спрямована на розроблення, впровадження і постійне удосконалення системи супроводу навчання студентів з інвалідністю, яка охоплює наступні напрями: технічний, педагогічний, психологічний, медичний, соціальний, реабілітаційний, спортивний. Перераховані складові системи супроводу вступають в дію поступово і можуть діяти одночасно, доповнюючи одна одну.

Для вирішення проблемного поля та реалізації поставлених завдань скоординовано діяльність відповідних секторів: науково-дослідного; міжнародної діяльності; зв’язків з громадськістю; навчально-виховного; соціально-побутового; психокорекційної діяльності; медико-реабілітаційного; культурного дозвілля; волонтерської діяльності.

Уже зараз працівники Центру готуються до зустрічі зі студентами УДПУ, які мають різні ступені інвалідності, на якій будуть розглянуті питання їх правового захисту та ознайомлять із системою супроводу у м. Умань. На зустрічі буде оголошено про функціонування та особливості роботи Центру, проведено анкетування, в результаті якого викладачі зможуть краще зрозуміти потреби даної групи студентів і детальніше спланувати свою стратегію діяльності.

Пресцентр УДПУ