21 листопада у конференц-залі УДПУ імені Павла Тичини відбувся науково-практичний семінар «Удосконалення підготовки та атестації наукових кадрів, форми популяризації наукових досягнень».

Відкриваючи засідання семінару, проректор з наукової роботи та міжнародного співробітництва, професор Владилена Сокирська зазначила, що захід має надзвичайно важливе значення у зв’язку із анонсованим Міністерством освіти і науки України реформуванням системи підготовки кадрів вищої кваліфікації.

Учасники зібрання розглянули ряд питань. Зокрема, завідувач відділу аспірантури та докторантури, кандидат географічних наук, доцент кафедри географії та методики її навчання Ірина Кравцова повідомила про нововведення у підготовці докторів філософії та докторів наук в умовах реформування вищої освіти, а також про новації у діяльності спеціалізованих вчених рад. Ірина Віталіївна зазначила, що сьогодні механізм підготовки здобувачів вищої освіти на третьому (освітньо-науковому) та науковому рівнях вищої освіти визначається Порядком підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у вищих навчальних закладах (наукових установах), затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 261 від 23 березня 2016 року. Під час роботи науково-практичного семінару були обговорені вимоги, що висуваються в проекті до формування постійно діючих та разових спеціалізованих вчених рад, до їхнього складу та офіційних опонентів.

Завідувач редакційного відділу, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри іноземних мов  Людмила Загоруйко у своєму виступі окреслила важливі аспекти підготовки наукових публікацій, зокрема: якою повинна бути структура статті «IMRAD»; як підготувати якісний літературний огляд; як скласти Cover Letter; як працювати з оn-line системами подача статті в провідні видання світу; особливості рецензування статей та причини, через які можуть відмовити у публікації статті.

Питання академічної мобільності та можливостей університету в інтернаціоналізації науки та вищої освіти розкрила координатор міжнародного співробітництва університету, кандидат філологічних наук, доцент Ольга Сушкевич. Ольга Валентинівна  розповіла учасникам семінару про основні програми та проекти, до яких можуть долучитися аспіранти, викладачі та науковці УДПУ. Зокрема, мова йшла про стажування у США, Китаї та країнах Європейського Союзу, проекти програми Еразмус+ (Напрямок Жана Моне, Розвиток потенціалу вищої освіти та індивідуальні можливості).

Пресцентр УДПУ