31серпня в нашому університеті відбулася урочиста подія - Посвята першокурсників у студенти. Це стало вже доброю традицією початку нового навчального року. Під звуки духового оркестру на університетському майдані вишикувались усі факультети, їх колони очолювали декани та директори інститутів. Особлива увага, звичайно першокурсникам, які вперше переступили поріг, тепер уже своєї Альма-Матер, у якості студентів.


Привітати першокурсників, а також усіх студентів та викладачів університету з початком нового навчального року в переддень Дня знань завітали високоповажні гості, серед яких: заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради в гуманітарній сфері , випускниця нашого університету Людмила Кирилюк; почесний професор УДПУ, проректор з науки Державної вищої школи професійної освіти у місті Лєшно Александр Миколайчак; професор Познанського університету імені Адама Міцкевича Богдан Вальчак; Генеральний директор публічного акціонерного товариства «Уманьферммаш», заслужений машинобудівник України Анатолій Ліпкан.


Почесну місію відкриття Дня знань та ритуалу Посвяти першокурсників у студенти було покладено на ректора університету – професора, доктора педагогічних наук, члена-кореспондента Національної академії педагогічних наук України Наталію Семенівну Побірченко.


Сьогодні на долю нашої країни випали важкі випробування, які не залишають байдужими кожного з нас, тому як тільки стихли останні звуки Державного Гімну, всі присутні вшанували пам`ять загиблих військовослужбовців та мирних жителів України хвилиною мовчання.

Потім Наталя Семенівна щиро привітала студентів, їх батьків та викладачів університету з початком нового навчального року та з Днем знань. Адже це день, із якого починається дорога в майбутнє для кожного з нас. Він завжди хвилюючий, тому, що саме в цей день першокурсники стають на поріг професійного становлення, цікавого і, водночас, нелегкого шляху до пізнання, до нових звершень, до самостійного життя.





Привітали та сказали напутнє слово спудеям, які цього року поповнили велику та дружню сім`ю Уманського педагогічного університету імені Павла Тичини і гості: Людмила Кирилюк та Анатолій Ліпкан.



З усією повагою до нашої університетської спільноти звернулися польські колеги Александр Миколайчак та Богдан Вальчик. Подякували за багаторічну співпрацю і дружбу між нашими навчальними закладами, які єднають Польщу та Україну.




Від імені студентства першокурсників привітала член студентської ради університету Юлія Мудрицька. Хто як не студент знає про великі можливості , які відкриваються в нашому вузі? Безумовно, сьогоднішнім першокурсникам УДПУ пощастило, бо поруч з ними досвідчені педагоги, мудрі наставники, знані на міжнародному рівні науковці. Безперечно, можна гордитися тим, хто став студентом нашого університету, адже наш вуз по праву вважається одним із найкращих в Україні.


Із щирою материнською настановою та благословенням звернулася до першокурсників матір однієї із студенток, також випускниця УДПУ Валентина Куцак. Від імені всіх батьків Валентина Василівна висловила щиру подяку керівництву університету та всьому педагогічному колективу за турботливе ставлення до них та їхніх дітей, яке відчувалося протягом всієї вступної кампанії і відчувається зараз, у ці хвилюючі моменти. Батьки впевнені, що їх діти в надійних руках і потрапили у велику, дружню, університетську родину. І як символ щасливої долі, подарувала Наталії Семенівні український рушник з побажаннями світлого майбуття. Цей подарунок, прикрасила «Пісня про рушник» у виконанні проректора з соціальних питань університету, кандидата сільськогосподарських наук, доцента Олександра Осадчого. Також своєрідним подарунком від творчого колективу «Візаві» став вальс під невмирущу пісню у виконанні студентів «Вчителько моя».





Символічні атрибути Студентський квиток та Ключ, який відкриє двері до храму науки, першокурсникам вручили ректор університету Наталія Побірченко та гість свята Александр Миколайчак. Після чого студенти скріпили присягою вірність нашій Альма-Матер, пообіцявши зберігати та примножувати її славу. Тепер колишні вступники – справжні студенти, кожен з яких відчуває свою приналежність до численної когорти студентського люду всього світу. У виконанні хору та магістрів університету пролунав гімн «Гаудеамус», що об`єднує студентів всього світу з давніх часів.





Свято закінчилося. Вже завтра для першокурсників розпочинається тернистий шлях до сяючих вершин науки. На них чекають студентські будні та незабутні свята, університетські аудиторії, наукова бібліотека, труднощі здобуття знань і радість пізнання.

Щасти вам на цьому шляху!

Пресцентр УДПУ