25 березня о 20:30 за ініціативи співробітників науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта» природничо-географічного факультету, професора Світлани Совгіри, старшого викладача Наталії Душечкіної та студентської ради університету проведено щорічну міжнародну акцію «Година Землі».

Цим самим наш університет приєднався до всесвітньої кампанії Година Землі від WWF (Всесвітнього фонду природи), яка відбулася в Україні. Ця кампанія щороку об’єднує всіх, кому небайдуже майбутнє Планети. Мільйони людей по всьому світу на годину символічно вимикають світло в домівках та на робочих місцях, беручи на себе зобов’язання піклуватися про природу щодня.

До акції, яка пройшла на території нового корпусу університету, приєдналися викладачі та студенти природничо-географічного та інших факультетів, вчителі, батьки, учні загальноосвітньої школи №3 та небайдуже населення міста Умань.

Під час заходу відбувся невеликий концерт за участю студентів та учнів. За підтримки доктора педагогічних наук, доцента кафедри фізики, астрономії та методики їх викладання факультету фізики, математики та інформатики Ігоря Ткаченко, учасники акції здійснили огляд зіркового неба з допомогою телескопа. Проректор з економічних та господарських питань Станіслав Марков надав технічну підтримку акції. Організатори акції щиро вдячні всім, хто підтримав проведення та взяв участь у Годині Землі!

Довідково.

У 2007 році захід організовано Всесвітнім фондом дикої природи в Сіднеї. Тоді в ньому взяли участь понад 2 млн. осіб. Вже наступного року акція отримала світову підтримку, і до Години Землі долучилися 35 країн світу, всесвітньо відомі пам'ятки на годину стали темними. Відтоді акція проходить щорічно в останню суботу березня. Година Землі за оцінками WWF була визнана наймасовішою акцією 2009 року: у ній взяли участь 4088 міст та 88 країн по всьому світу. У цьому ж році до неї приєдналася й Україна.

З кожним роком зростає кількість українських міст, які беруть участь у Годині Землі. Години Землі переросла у великий рух з порятунку навколишнього середовища. За час існування акції по всьому світі було втілено в життя тисячі природоохоронних ініціатив.

До 2011 року логотип акції був "60 Earth Hour", проте пізніше його вирішили замінити на "60+", що означало заклик вийти за межі однієї години.

Організатори Години Землі не стверджують, що ця подія сприятиме скороченню споживання енергії або скороченню викидів вуглекислого газу - це символічна дія. Тому вони не займаються вимірюванням цих показників. Вони відзначають, що це ініціатива, спрямована на заохочення окремих осіб, підприємств і урядів усього світу до відповідальності за їх екологічний слід.

Пресцентр УДПУ