Інтеграція України до світового цивілізаційного та освітнього простору ставить перед науковою та вузівською елітою якісно нові вимоги та виклики. Установи вищої школи цілком свідомі сучасних проблем інноваційного розвитку суспільства, висунутих самим життям.

У контексті цих реалій будує свою діяльність професорсько-викладацький колектив Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, прагнучи при цьому використовувати прогресивний досвід кращих вузів України. Продуктивною і корисною була зустріч робочих груп Уманського педуніверситету та Дніпропетровського гірничого університету, яка відбулася 14 грудня 2011 року в м. Дніпропетровську.


У ході зустрічі керівники споріднених економічних факультетів обох ВНЗ обмінялися діловою інформацією та досвідом роботи, зокрема з особливостями методики підготовки фахівців, організації практики студентів, залучення їх до науково-дослідної роботи.

Особлива увага була звернена на роботу Бізнес-інкубаторів, які функціонують в університетах, зокрема їхньої місії зі створення бізнес-середовища, формування у сучасної молоді інноваційного світогляду та новаторських підходів до вирішення нестандартних економічних та господарських ситуацій. Цікаво відмітити, що вирішальну роль у порідненні обох ВНЗ відіграв голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Борисович Тулуб. Саме йому належить ідея створення в УДПУ бізнес-інкубатора - першого на Черкащині, у якій він опирався на досвід Дніпропетровського гірничого університету, де Сергій Борисович очолює Наглядову раду.

Сторони одностайно визнали, що діяльність Бізнес-інкубатора у сучасних його формах сприяє розвитку кооперативних зв'язків між науковцями, молодими вченими, студентами та підприємцями.

Зустріч спряла визначенню спільних напрямків навчальної та науково-дослідної роботи, як от: спільне видання навчально-методичної літератури; залучення професорсько-викладацького складу до читання циклів лекцій на умовах взаємної домовленості; проведення спільних наукових досліджень, всеукраїнських та міжнародних конференцій, реалізація проектів, тощо; розробка та практичне впровадження молодіжних бізнес-ініціатив, якісного бізнес-навчання та реалізації спільних проектів; залучення спеціалістів для проведення тренінгів, майстер-класів та конкурсів бізнес-ідей, бізнес-планів.

Результати зустрічі знайшли відображення в укладанні угод про співпрацю між економічним факультетом Уманського педуніверситету та фінансово-економічним факультетом і факультетом менеджменту Дніпропетровського гірничого університету, а також договору про співробітництво Бізнес-інкубаторів навчальних закладів.


Такий обмін науково-виробничим досвідом покликаний допомагати студентам та викладачам більш повно ознайомитися з новітніми технологіями у навчальному процесі, організаційно-правовими формами і умовами господарювання підприємств і організацій, набути практичного досвіду з питань управління організаційними, економічними та соціальними процесами.