З нагоди 5-річчя освячення Храму-пам’ятника на честь «Ікони Чорнобильський спас» Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини отримав пам’ятну відзнаку від Асоціації «Інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму, КЗ «ЧОЦ МСЕК Черкаської обласної ради», Клініки «Брати Лепські».

У 2016 році в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини вперше в нашій країні відбувся І Міжнародний науково-практичний симпозіум «Актуальні проблеми впровадження інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму в Україні».

Цій події передувало створення Асоціації «Інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму», засновниками та членами якої стали національні та державні установи України, органи місцевого самоврядування та інститути громадського суспільства, зокрема: Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини (ректор – професор О. І. Безлюдний), КЗ «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради» (головний лікар – В. В. Лепський), Всеукраїнське науково-практичне об`єднання інклюзивного туризму інвалідів та чорнобильців (голова – С. М. Каштан), Національний дендрологічний парк «Софіївка» при НАН України (генеральний директор – І. С. Косенко), Національний історико-археологічний заповідник «Чигирин» (генеральний директор – В. І. Полтавець), Національний парк «Пирятин» (директор – Ю. М.  Митропан), заклади вищої освіти: Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» (президент – академік П. М. Таланчук).

Така ініціатива належить Владлену Лепському, який завчасно пішов із життя у 2020 році.

Трудова діяльність Владлена Володимировича була присвячена медицині, реабілітації, юриспруденції та науковому краєзнавству.

Владлен Володимирович хірург, Заслужений лікар України, кандидат медичних наук, доцент, позаштатний науковий працівник ДУ «Інститут стоматології НАМН України», емеритований професор ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України», голова Черкаського осередку Асоціації імплантологів України, академік Української академії наук.

Автор багатьох запатентованих авторських свідоцтв і патентів на винаходи та наукових праць.

Як людина і фахівець, Владлен Володимирович долав свій життєвий шлях разом з Україною. Повною мірою він узяв на свої плечі тягар Чорнобильської біди. З листопада 1986 року по червень 1987 року він служив старшим ординатором хірургічного відділення окремого медичного батальйону та начальником медичної служби ЧАЕС. Перебування в зоні радіоактивного забруднення суттєво позначилося на його здоров’ї.

Спогади про побратимів-ліквідаторів він беріг і шанував. Достойною даниною їх жертовності став храм-пам’ятник на честь ікони «Чорнобильський Спас». Його побудовано в Черкасах до 30-ї річниці Чорнобильської трагедії коштом родини Лепських - братами Владленом та В’ячеславом.

Пресцентр УДПУ