У стінах УДПУ факультетом української філології спільно з Міжвідомчим науково-дослідним центром прикладної лінгвістики та Вінницьким гуманітарно-педагогічним коледжем проведено традиційне (шосте) засідання науково-методичного семінару «Теорія і практика підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури».

Його учасники обговорили сучасний стан та перспективи зовнішнього незалежного оцінювання та особливості проведення ЗНО та ДПА з української мови та літератури у 2017 році. Робота семінару здійснювалась за такими напрямами: теоретико-методичні аспекти підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання з української мови; теоретико-методичні аспекти підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання з української літератури; психологічні аспекти підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання.

У роботі семінару окрім викладачів Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини активну участь взяли спеціалісти з питань підготовки до ЗНО Уманського районного та міського відділів освіти Черкаської області, вчителі Умані, Монастирищенського та Уманського районів Черкаської області, викладачі Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу, Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. Т.Г.Шевченка та Тульчинського училища культури.

З вітальним словом до учасників звернулась доктор педагогічних наук, професор, декан факультету української філології УДПУ Валентина Коваль.

Помічник ректора УДПУ імені Павла Тичини, кандидат педагогічних наук, доцент Світлана Цимбал-Слатвінська розповіла про новації вступної кампанії та ознайомила з правами та обов’язками учасників ЗНО-2017.

У ході роботи семінару були окремо розглянуті складні питання, які можуть бути представлені у сертифікаційних роботах з української мови та літератури. Серед них - завдання на знання лексичних, синтаксичних, пунктуаційних норм сучасної української літературної мови та особливостей ліричних текстів. Саме у цих розділах учасники тестувань роблять найбільшу кількість помилок.

Викладачами факультету української філології УДПУ (кандидатом філологічних наук, професором Тетяною Тищенко; кандидатами філологічних наук, доцентами Оленою Дуденко, Світланою Січкар, Тетяною Лопушан та викладачем Наталією Зарудняк) та Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу (спеціалістами вищої категорії, викладачами-методистами Галиною Павліченко (відмінник освіти України), Оксаною Когутюк, Галиною Хоміцькою, викладачем Тетяною Лебідь), учителями української мови та літератури Цибулівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Монастирищенської районної ради Черкаської області Тетяною Крук та Ольгою Лементар були представлені інноваційні методики та новітні матеріали, які стануть у нагоді під час підготовки учнів до складання зовнішнього незалежного оцінювання. Подано рекомендації з використання друкованих та онлайн-джерел для успішної підготовки до ЗНО.

Усі присутні взяли активну участь в обговоренні можливостей використання новітніх науково-методичних розробок у процесі викладання української мови та літератури у коледжі та школі.

Пресцентр УДПУ