6-9 вересня відбулась традиційна екологічна експедиція науковців університету в рамках держбюджетної теми "Дослідження потенціалу ландшафтних екосистем Центрального Побужжя для формування екомережі України та залучення молоді до природоохоронної роботи". До задач експедиції входило: обстеження заповідних територій досліджуваного регіону на предмет виявлення порушень природоохоронного законодавства та аналізу їх стану; збір інформації про поширення видів флори і фауни, що знаходяться під охороною; виявлення перспективних для заповідання територій; з'ясування кола ключових проблем лісових екосистем та водних біотопів в регіоні.



Загалом експедиція подолала 210 км. Головним досягненням експедиції стало дослідження основних типів біотопів Центрального Побужжя (прибережна смуга річки Південний Буг, відкриті і залісені ділянки), а також прикладів антропогенного впливу на природу (копанки, випалювання, засмічення, рубки, підмивання берегів).



Іншим важливим напрямом діяльності експедиції стало проведення природоохоронних робіт: прибирання смітників у лісових масивах території дослідження (5 смітників) та укріплення берегової лінії (50 м).



Основна частина часу була затрачена на огляд, збір фото і відеоматеріалів.

Подальшою програмою роботи науковців передбачається виконання комплексу лабораторних досліджень з метою отримання кількісних і якісних характеристик властивостей річкової води, а також її хімічного складу.