Система внутрішнього забезпечення якості освіти в університеті функціонує відповідно до нової редакції «Положення про забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини», затвердженого на підставі рішення вченої ради університету 26 лютого 2019 року (протокол № 10). Координаційним структурним підрозділом університету, який забезпечує прогнозування, проектування, моніторинг та аудит якості його освітньої діяльності є Центр забезпечення функціонування системи управління якістю освітньої діяльності. Відповідно до положення структурні підрозділи університету:

  • здійснюють контроль за кадровим, матеріально-технічним і навчально-методичним забезпеченням освітньої діяльності; якістю проведення навчальних занять та якістю результатів навчання здобувачів вищої освіти;
  • сприяють академічній мобільності учасників освітнього процесу;
  • проводять моніторинги змісту освітніх програм спеціальностей, навчальних програм окремих дисциплін;
  • забезпечують перевірку кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти на виявлення академічного плагіату;
  • через сайт та веб-сайти університету надають достовірну інформацію про чинні освітні програми, ступені вищої освіти, кваліфікації тощо.

В університеті також розроблені «Заходи для забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини», які реалізуються завдяки періодичному перегляду та моніторингу освітніх програм; об’єктивному оцінюванню здобувачів вищої освіти, якості професорсько-викладацького складу; наявності необхідних ресурсів та інформаційних систем для управління освітньою діяльністю; забезпеченню публічності інформації; ефективній системі запобігання та виявлення академічного плагіату тощо.

Серед основних механізмів оцінювання якості результатів навчання систематично застосовується внутрішній замір знань у вигляді ректорського контролю. Результати моніторингу рівня залишкових знань студентів 4-го року навчання за результатами літньої і зимової заліково-екзаменаційних сесій можна переглянути за посиланням.

Результати ректорського комп’ютерного тестування проаналізовано на засіданнях ректорату університету, науково-методичних комісій факультету/інституту, кафедр. Навчально-методична рада університету також розробила процедури впливу на науково-педагогічних працівників і здобувачів вищої освіти для посилення їхньої відповідальності за результати навчальної діяльності та забезпечення дієвості моніторингу якості результатів навчання.

З метою оцінки якості освітніх програм здобувачами ОС «Бакалавр» на етапі досягнення програмних результатів, вивчення їхньої думки про необхідність змін чи покращення складових освітнього процесу, для збору інформації про міжнародне стажування/навчання студентів в університеті, з’ясування очікувань випускників і їхніх планів на майбутнє працевлаштування чи навчання, для підтримки контактів із випускниками у майбутньому через асоціацію випускників в університеті проведено опитування зазначеної категорії студентів.

Для вивчення думки здобувачів вищої освіти про якість освітньої програми, за якою здійснюється їхня підготовка, та про якість організації освітнього процесу в університеті проведено опитування здобувачів ОС «Магістр» та вивчення думки здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти про якість освітньо-наукової програми, за якою вони здобувають ступінь доктора філософії, та про якість організації освітнього процесу в університеті.

Результати опитування представлені за посиланням.

Пресцентр УДПУ