У рамках V Всеукраїнського фестивалю науки протягом квітня травня в Уманському державному університеті імені Павла Тичини відбувалися наукові заходи різного рівня: засідання науково-дослідних лабораторій, центрів, круглих столів з наукової тематики, дослідницькі експедиції, виставки, публічні лекції і виступи, відкриті заняття і тренінги, презентація наукових доробок тощо.

19 травня в міському Будинку культури наукова спільнота Умані відзначала День науки. Професорсько-викладацький колектив Уманського державного педагогічного університету взяв активну участь в організації цього свята. Кращі наукові працівники університету були нагороджені відзнаками Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, почесними грамотами обласного управління освіти і науки, обласної ради, обласного комітету профспілки, міського голови та університету.

Вітали учасників свята представники міської влади, керівники вищих навчальних закладів, наукових установ міста та творчі колективи нашого університету.

Інститут розвитку дитини відзначив Дні науки – 2011

З нагоди відзначення Днів науки в Інституті розвитку дитини протягом квітня - травня 2011 року було проведено низку наукових заходів, серед яких науково-практичні конференції, семінари, засідання членів лабораторій, відкриті заняття, виставки науково-методичних праць викладачів.

Зокрема, 12 квітня 2011 року факультетом дошкільної освіти була проведена Всеукраїнська науково-практична конференція молодих науковців і студентів «Становлення професійної компетентності майбутніх вихователів в умовах реформування дошкільної освіти». Метою конференції став обмін досвідом наукових досліджень молодих науковців і студентів із проблем професійної підготовки майбутніх спеціалістів дошкільного профілю та реалізації інноваційних технологій навчання дітей дошкільного віку.

З нагоди Днів науки 28 квітня 2011 р. на факультеті дошкільної освіти проведено міжвузівську науково-практичну конференцію «Охорона здоров’я та довкілля: проблеми, перспективи, тенденції». У роботі конференції взяли участь науковці та освітяни Умані, представники державних та громадських організацій, що опікуються проблемами дошкільної освіти, завідувачі, методисти та вихователі дошкільних навчальних закладів.

Відзначимо активну участь викладачів Інституту розвитку дитини у проведенні Міжнародної науково-практичної конференції «Технологічний підхід у підготовці майбутніх учителів». У ній взяли участь більше 100 учасників, серед яких провідні науковці та освітяни України та інших країн, міського та районного відділів освіти, викладачі, аспіранти, студенти.

Важливою складовою Днів науки стали екскурсії до науково-дослідних лабораторій університету, під час яких гості ознайомилися з інноваційними підходами до організації наукової діяльності викладачів і студентів Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Величне свято науки

У рамках святкування Дня науки у Інституті соціальної та економічної освіти було проведено багато різноманітних за формою і змістом заходів, розрахованих на різні категорії учасників, – зокрема, звітна наукова конференція викладачів та студентів, виступи провідних учених з лекціями, засідання круглих столів, презентації інноваційних розробок, демонстрація науково-популярних фільмів.

Розпочалося святкування Дня науки 12 травня 2011 року звітною науковою конференцією викладачів та студентів Інституту соціальної та економічної освіти. Відкрила роботу конференції проректор з наукової роботи університету к.іст. наук, доцент Дудник О.В. У вступному слові вона привітала присутніх із святом, звернула увагу на потребу збереження традицій Інституту, популяризації діяльності наукових шкіл, залучення до них молодих учених, про те, що треба створити такі умови, щоб науковці віком від 35 до 45 років знаходили застосування своїм знанням саме на Батьківщині.

Тематика доповідей на конференції була достатньо різноманітна: педагогіка, психологія, економіка, фізичне виховання.

Участь у роботі конференції та секційних засідань взяли 48 викладачів Інституту соціальної та економічної освіти, 189 аспірантів, магістрантів, студентів.

Під час урочистостей відбулося відзначення грамотами співробітників та студентів Інституту соціальної та економічної освіти за досягнуті успіхи в науково-дослідній роботі.

Фестиваль науки на факультеті української філології

Кафедрою української мови проведено такі заходи, присвячені Дню науки:

  • Всеукраїнський науковий семінар «Українська мова у часовому і просторовому вимірах» (24 березня 2011 р.);
  • регіональний науково-методичний семінар «Психолого-педагогічні та соціальні аспекти підвищення якості підготовки кадрів гуманітарного профілю» за участю учителів-словесників м. Умані, Уманського, Христинівського, Маньківського районів і кафедри української мови УДПУ імені Павла Тичини (квітень, 2001 р.);
  • Всеукраїнська студентська наукова конференція «Актуальні проблеми лінгвістики та лінгводидактики» (21-22 квітня, 2011 р.) (Фото 2). За результатами Всеукраїнської студентської наукової конференції готується до друку збірник наукових праць студентів «Актуальні проблеми лінгвістики та лінгводидактики» (частина І);
  • круглий стіл «Актуальні проблеми лінгвістичних та лінгводидактичних досліджень» (10 травня, 2011 р.);
  • науково-методичний семінар «Випускна кваліфікаційна робота з української мови та методики її навчання: зміст, структура» (12 травня, 2011 р.) (Фото 3);
  • виховний захід: «Поетичний світ слов’янського слова» (24 травня);
  • лекція «Вплив полонізмів на словниковий склад української мови» (доц. Зелінська О.Ю.);
  • звітна науково-практична конференція, за результатами якої готується до друку збірник наукових праць студентів «Актуальні проблеми лінгвістики та лінгводидактики» (частина ІІ) (Фото 4).

Готується до друку збірник наукових праць студентів та викладачів «Часопис Східноподільського лінгвокраєзнавчого науково-координаційного центру».

20 травня 2011 року на кафедрі практичного мовознавства був проведений міжвузівський науково-практичний семінар «Риторика у вимірі семантики і прагматики». У семінарі взяли участь 20 викладачів та 35 студентів. З доповіддю на семінарі виступив доктор філологічних наук, завідувач кафедри загального мовознавства Львівського національного університету імені Івана Франка, професор Бацевич Ф.С.

На семінарі були окреслені проблеми риторики як науки та навчального предмета; обговорювалася можливість включення навчального предмету «Риторика» у навчальні плани всіх факультетів педагогічних інститутів; обговорено проблеми риторики в аспекті семантики і прагматики; проаналізовано необхідність використання та розвитку риторики у повсякденному мовленні; з’ясовано проблеми, що потребують вивчення.



Всеукраїнська студентська наукова конференція «Актуальні проблеми лінгвістики та лінгводидактики» (21-22 квітня, 2011 р.)




Учасники науково-методичного семінару «Випускна кваліфікаційна робота з української мови та методики її навчання: зміст, структура» (12 травня, 2011 р.)




Засідання діалектологічної секції звітної науково-практичної конференції




Виступ доктора філологічних наук, завідувача кафедри загального мовознавства Львівського національного університету імені Івана Франка, професора Бацевича Ф.С.


Дні науки в інституті філології та суспільствознавства

У ході відзначення Днів науки в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини в Інституті філології та суспільствознавства було проведено ряд заходів:

18 травня 2011 року відбулася звітна науково-практична конференція Інституту філології та суспільствознавства за підсумками науково-дослідної роботи 2010 року.



Учасники звітної науково-практичної конференції Інституту філології та суспільствознавства


Учасники конференції зустрілися з відомими науковцями України, серед яких академік Української Академії оригінальних ідей та Російської Православної Академії, кандидат історичних наук, член Спілок письменників України й Росії Шилов Юрій Олексійович; доктор філологічних наук, професор, завідувач відділу фольклористики інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАНУ, письменник, головний редактор часопису «Народознавство» Дмитренко Микола Костьович; мистецтвознавець, фольклорист, краєзнавець, художник, письменник Кочерешко Нарціс Якович.



Виступ академіка Української Академії оригінальних ідей та Російської Православної Академії, кандидата історичних наук, члена Спілок письменників України й Росії Шилова Юрія Олексійовича




Виступ мистецтвознавця, фольклориста, краєзнавця, художника, письменника Кочерешка Нарціса Яковича


Переможці ІІ туру Всеукраїнських студентських олімпіад та конкурсів студентських наукових робіт та їх наукові керівники були нагороджені грамотами.