У нинішній складний і драматичний для нашої країни час мистецтво та його творці не залишаються осторонь суспільних подій. Це й не дивно, адже мистецтво завжди мало великий вплив на духовний стан суспільства. З особливим патріотизмом і відданістю творчі українці організовують мистецькі фронти, аби пропагувати українське. Не залишаються осторонь і студенти нашого університету. Так, за їхньої участі 22 лютого відбувся культурно-просвітницький захід «Мистецький фронт» («Курс на українське»).

Словом, як тоненьким різцем, можна доторкнутися до найвіддаленіших куточків людської душі, а музикою, як унікальною мовою, - об’єднати усіх людей. Саме такі дієві засоби використали організатори мистецького заходу - студрада та літературна студія історичного факультету «Поетична Кліо».

У затишній творчій атмосфері молоді люди мали можливість продемонструвати власні таланти, проявити себе у поезії, музиці, образотворчому мистецтві та фото і, звичайно ж, популяризувати українське мистецтво.


Відкрив мистецький фронт виступ талановитого музиканта із Вінниці Святослава Гнатенка. У його виконанні прозвучали відомі українські хіти та авторські пісні.


Справжнім подарунком для шанувальників поезії став виступ ще одного вінницького гостя Максима Рязанцева - члена літературної формації "Інверсія серця", Лауреата всеукраїнських конкурсів "Підкова Пегаса 2014", "Малахітовий носоріг 2012".


Захід продовжував набирати обертів, тримаючи курс на українське. Учасники мистецького фронту не змогли не згадати людину, свідомого патріота, талановитого українського музиканта Кузьму Скрябіна, життя якого трагічно обірвалося на початку лютого. Він був унікальним у творчості, сміливим у висловлюваннях, активним у житті. Його смерть слала великою втратою для української культури. З метою вшанування світлої пам’яті Андрія Кузьменка Ярослав Ткаченко виконав кілька музичних творів гурту «Скрябін».


Студентка мистецько-педагогічного факультету Олена Рошко представила також на розсуд глядачів декілька своїх робіт, серед них і портрет Кузьми Скрябіна. Більшість робіт талановитої студентки-художниці – графіка, декілька – замальовки олівцем.



Найочікуванішою частиною мистецького заходу стали «Поетичні батли». Молоді поети з Умані та інших міст демонстрували, наскільки влучним є їхнє слово. Заявки на участь подало 16 поетів, але у фінал потрапили лише 3 найсильніших учасника. Слухачі довго визначались, кому віддати свій голос, адже кожен із претендентів на перемогу був надзвичайно переконливим, емоційним, унікальним.


За результатами глядацького голосування переможцями «Поетичних батлів» стали: уманчанка Вероніка Вишинська (ІІІ місце), студент нашого університету Юрій Чорний (ІІ місце) та гість із Гайсина Сергій Буря (І місце), який своєю шаленою енергетикою «зарядив» увесь зал.




Впродовж усього заходу діяла виставка фото та картин талановитих уманчан. Спілкування із мистецтвом відбулось у неймовірній атмосфері любові до українського слова, пісні й живопису.



Пресцентр УДПУ