На Україні з прадавніх часів день Андрія Первозванного – одне з найвеселіших та активних свят молоді, від нього віє чарівною староукраїнською традицією. У сучасних студентів це свято теж користується неабиякою популярністю. А відтак, уже традиційно, майже на всіх факультетах проводяться щорічні святкування Андріївських вечорниць.

«Втомились від сучасного темпу життя? Бажаєте відчути дух українського минулого – тоді вам на вечорниці!». Запрошення із таким текстом вручали організатори вечора економічного факультету, не забувши попередити і про дрес-код свята – вишиванки та про майбутній конкурс на краще приготування вареників.


Знаючи, що вечорниці на Андрія – час особливий, сакральний, відомий своїми ворожіннями, організатори на всіх факультетах намагалися відтворити у своїх сценаріях якомога правдивіше справжні українські традиції. Всі пам’ятали, що саме в цей день дівчата могли дізналися ім’я суженого-ряженого, ким він буде за професією і навіть хто першою вийде заміж. А хлопці в той же час демонстрували свою силу, розум і прудкість. Вони проходили священний обряд Калити, «осідлавши коцюбу» і відкусивши бажаної страви.


Одними із перших розпочали Андріївські вечорниці студенти технолого-педагогічного та фізико-математичного факультетів. Дружно відгуляли вечорниці і на факультетах дошкільної та соціально-психологічної освіти. Традиційно, всі присутні побували у хаті в української господині. Дівчата допомагали готувати та співали пісень, чекаючи на парубків. А коли прийшли хлопці то почалися справжні гуляння з жартами, піснями, танцями та, звичайно ж іграми. Завітала в гості і ворожка, яка наворожила всім довгого та щасливого життя! По тому всі кусали калиту, сміялися та ласували смачними вареничками!



На факультеті початкової освіти всіх охочих погуляти на Андрія зустрічали словами: «Українські вечорниці починаємо як раз, хай же сміх і пісня ллється в серце кожного із вас. Просимо всіх у нашу хату – превелику, пребагату. Від зірниці до зірниці хай лунають вечорниці». Вони познайомили юнаків та дівчат із традиціями українського народу, розповіли молоді звідки пішов звичай ворожити на Андрія та як найчастіше це робили на Україні дівчата. А потім пішли самі вечорниці з ворожіннями, жартами і, звичайно ж, з кусанням Калити. Завершилося свято на факультеті початкової освіти ярмарком. Зібрані кошти студенти вирішили використати на благодійність.


Радісно і гучно відсвяткували Андріївські вечорниці і на історичному факультеті, де в яскраво вбраній аудиторії загадкову ауру української автентики доповнювали запальні ритми української музики та мерехтіння свічок. Хлопці, як і годиться справжнім козакам, очікували під дверима коли ж то дівчата дозволять зайти на вечорниці. А з їх появою аудиторія наповнилась щирим сміхом, адже жарти лунали щохвилини. Ворожіння та конкурси з чоботами, запальні танці, веселий спів – ось далеко не повний перелік заходів, що відбулися.


А от на філологічному факультеті студенти разом із викладачами та студрадою до тонкощів відтворили Андріївські молодіжні гуляння історичної Уманщини. Мистецтвом спілкування, дотепними жартами, ворожіннями на майбутню долю, дівочими заклинаннями на щасливе подружнє життя, ритуальним «кусанням» калити молодь пропагувала народний фольклор, обрядову культуру українців.

Атмосферу давнини народної традиції підсилили декорації архівні етнографічні матеріали науково-дослідної лабораторії «Етнологія Черкаського краю».


Народний аматорський колектив «Софія» (керівник Семенчук Василь Васильович) продемонстрував високий рівень пісенної творчості, притаманних для молодіжних вечорниць.

Інсценізовані Андріївські вечорниці стали яскравим втіленням молодості, краси і мелодії, сміхової культури, що увіковічили наші предки в календарній обрядовості. Як пори року щорічно повторюються, таке й побажання висловили учасники молодіжного гуляння: «А нам дожити до наступних свят!».

Розповідаючи про святкування Андрія, як про веселе і невимушене театралізоване дійство студентів, хотілося б відзначити і його велику корисність, бо традиційні календарні звичаї та обряди населення нашого краю від недавнього часу є об'єктом особливої уваги дослідників. Це понад усе важливо для нашого педагогічного університету, де успішно ведуться етнографічні розвідки. Для святкувань збираються і досліджуються традиційні звичаї та обряди українців. Святкування Андріївських вечорниць – це шлях до відродження і збереження унікальних духовних скарбів, які успадковані нашим народом від глибокої давнини. Все це сприяє удосконаленню змісту підготовки майбутніх вчителів на засадах етнокультурних традицій українців.




Пресцентр УДПУ