В УДПУ відбулося пам'ятне дійство – присвоєння військового звання молодшого лейтенанта запасу студентам, корті є одночасно і курсантами кафедри військової підготовки Сумського державного університету та Військової академії міста Одеси.

У патріотичних урочистостях взяли участь перший проректор університету, доктор педагогічних наук, професор Андрій Гедзик, проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат педагогічних наук, доцент Олена Кірдан, начальник кафедри Військової академії міста Одеси, кандидат історичних наук, генерал-лейтенант Анатолій Калашніков, заступник начальника Військової академії міста Одеса, полковник Олег Лісовий, начальник кафедри військової підготовки Сумського державного університету полковник, кандидат технічних наук, доцент Микола Ляпа, завідувач відділу військово-мобілізаційного підрозділу та штабу цивільної оборони УДПУ, підполковник запасу Ігор Горбонос, учасник АТО, майор Сергій Завертаний, а також, декани факультетів, викладачі, батьки, студенти та їх друзі.

Хвилиною мовчання учасники урочистого заходу вшанували пам'ять загиблих військовослужбовців та мирних жителів на Сході України.

Керівник військово-мобілізаційного підрозділу та штабу цивільної оборони, підполковник запасу Ігор Горбонос зачитав текст Наказу Міністра Оборони України про присвоєння військового звання 97 студентам університету, котрі проходять навчання за програмою підготовки офіцерів запасу на кафедрі військової підготовки Сумського державного університету та Військовій академії міста Одеси за спеціальностями: бойове застосування механізованих з’єднань, аеромобільних та артилеристських підрозділів.

Ритуал вручення зірок молодшого лейтенанта здійснили заступник начальника Військової академії міста Одеса, полковник Олег Лісовий та начальник кафедри військової підготовки Сумського державного університету полковник, кандидат технічних наук, доцент Микола Ляпа. Курсанти один за одним, отримуючи погони із зірочками молодшого лейтенанта, проголошували високу клятву: «Служу народу України!» Вся ця процедура пробуджувала щемливі душевні почуття у серцях присутніх на святі.

Вітаючи майбутніх захисників Вітчизни зі знаменною подією у їх житті та в історії університету, перший проректор університету, доктор педагогічних наук, професор Андрій Гедзик наголосив, що високі моральні цінності – це не просто слова, а присвоєння військового звання молодшого лейтенанта запасу студентам є святом, що уособлює доблесть і героїзм усіх поколінь нашого народу, оборонців та визволителів рідної землі. Він побажав курсантам реалізовувати всі свої можливості, у добрі справи втілити юнацький запал та ентузіазм, відроджувати військову славу незалежної України! Слова особливої, глибокої вдячності Андрій Миколайович висловив від імені ректора університету, доктора педагогічних наук, професора Олександра Безлюдного на адресу науково-педагогічних працівників, керівного складу кафедри військової підготовки Сумського університету та Військової академії міста Одеси за плідну співпрацю, повсякденну кропітку роботу на терені військової підготовки, патріотичного виховання, наслідування багатих історичних і військових традицій

Начальник кафедри Військової академії міста Одеси, кандидат історичних наук, генерал-лейтенант Анатолій Калашніков також подякував УДПУ за продуктивну співпрацю й побажав юнакам і дівчатам, щоб отримана в університеті наука допомагала їм у житті та військовій службі, миру й спокою в державі.

З напутнім словом до курсантів звернувся начальник кафедри військової підготовки Сумського державного університету полковник, кандидат технічних наук, доцент Микола Ляпа, який наголосив: «Для мене честь бути присутнім в УДПУ. Ви подивіться, де Суми, де Одеса, де Умань: ми повною мірою можемо відчути – Україна Єдина!»

Курсантам Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини учасник АТО, майор Сергій Завертаний висловив незвичне, але таке зрозуміле для нього як учасника бойових дій побажання: щоб усі здобуті знання з військової справи ніколи не пригодилися у їх житті. Мирного і щасливого майбуття!

Вдячність викладачам за науку від всіх курсантів висловила молодший лейтенант запасу Діана Собяніна, яка побажала своїм товаришам щасливої стезі й ангела-охоронця на життєвому шляху та представила відеосюжет про навчання, військову підготовку та дозвілля. Курсанти на польових заняттях, стрільбищах повною мірою відчули, що є така професія - захисник Вітчизни і зрозуміли, яка відповідальність лягає на їх молоді плечі.

Курсантам, військовослужбовцям та всім присутнім на святі творчі колективи УДПУ зробили свої дарунки: народний ансамбль сучасного танцю «Візаві» виконав хореографічну замальовку «Народження мрії» (постановка завідувача кафедри хореографії та художньої культури Людмили Андрощук), а ансамбль народного танцю «Яворина» (керівник - викладач кафедри хореографії та художньої культури Сергій Куценко) - хореографічну замальовку «Їхали козаки»; пісня «Україна це ти» прозвучала у виконанні солістки фольклорного ансамблю «Софія», студентки факультету української філології Тетяни Хлівної, а студентка факультету мистецтв Римма Тимошенко заспівала пісню «Я піду в далекі гори».

По закінченню урочистої частини батьки, гості, друзі тепло вітали курсантів із врученням погонів та висловлювали впевненість, що вони стануть гідними офіцерами, служитимуть на славу Україні, задля її добра, бажали мирного неба над головою, впевненості у собі і щасливого майбутнього нашій Вітчизни.

Пресцентр УДПУ