Студенти та викладачі УДПУ імені Павла Тичини разом із представниками громадськості міста взяли участь у відкритті виставки «Люди Свободи» у державному історико-архітектурному заповіднику «Стара Умань».

Як зазначили ведучі заходу – начальник Центру культури і дозвілля «Гаудеамус» Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Людмила Гекалюк та аспірант Ігор Опацький, виставка присвячена людям, котрі незважаючи на складні і драматичні перипетії буремного ХХ століття своєю працею і боротьбою зробили можливим відновлення незалежності України. Ці люди дуже різні – поети і політики, військові і музиканти, науковці й художники. Їх опір теж був різноманітним – хтось боровся за свободу народу, хтось за свободу творчості, думки, хтось зі зброєю в руках, а хтось — із пензлем.

Виставка «Люди Свободи» присвячена 25-річниці Всеукраїнського референдуму, який підтвердив проголошення Верховною Радою України 24 серпня 1991 року Акту про Незалежність України. Вона створена Українським інститутом національної пам’яті, а її співорганізаторами стали Галузевий державний архів Служби безпеки України, Центр досліджень визвольного руху, UA:Перший.

Природно, що особливу цікавість виставка «Люди Свободи» викликала у викладачів та студентів історичного факультету, але з її експозицією вже ознайомились і представники інших факультетів. Для всіх охочих на власні очі побачити матеріали про Людей Свободи нагадуємо, що експонування виставки в Умані проходитиме до 6 березня 2017 року.

ДОВІДКОВО

Виставка «Люди Свободи» — це розповідь про життя і діяльність двадцяти шести визначних українців, які уособлюють у собі подвиг мільйонів, адже вони віддали життя за незалежність нашої держави.

Серед імен Людей Свободи – політичний діяч, публіцист, перший ідеолог українського націоналізму Микола Міхновський, поет і дисидент Василь Стус, співак Володимир Івасюк, художниця Катерина Білокур, конструктор космічних кораблів Сергій Корольов, актор, режисер-новатор Лесь Курбас, отаман Холодноярської республіки Василь Чучупак, композитор, автор музики «Щедрика» Микола Леонтович, художник, автор перших українських державних знаків Георгій Нарбут, академік, сходознавець, етнограф, поліглот (знав понад 60 мов) Агатангел Кримський, меценат Євген Чикаленко та інші.

Завершує експозицію виставки наймолодший герой Небесної Сотні Назар Войтович, який загинув у 18 років і уособлює зв’язок між тим шляхом, який довелося пройти Україні до незалежності, змінами, які відбувалися під час Революції гідності, та майбутнім, яке ще чекає на Україну.

Пресцентр УДПУ