3 липня відбулась довгоочікувана святкова подія для сотні студентів із Туркменістану, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень «Бакалавр» в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини.

Це не перший випуск іноземних студентів в університеті, однак наймасштабніший. Ці студенти приїхали до Умані восени 2014 року, що було пов’язано із складною соціально-політичною ситуацією у Донецькій та Луганській областях. Роки навчання швидко пролетіли і нині велика когорта студентів із Туркменістану одержали дипломи. Випускники здобули переважно педагогічні спеціальності, які є надзвичайно престижними у них на батьківщині.

Привітати іноземних студентів зі святом прийшли їхні друзі, представники факультетів, викладачі, працівники структурних підрозділів та адміністрація університету.

Із вітальним словом до всіх присутніх звернувся перший проректор УДПУ, доктор педагогічних наук, професор Андрій Гедзик. «Сьогоднішній радісний день – це символічний початок нового етапу вашого життя. Перед вами відкриваються нові життєві обрії. Нехай вони будуть ясними і щасливими, а диплом випускника Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини буде для вас не просто документом про вищу освіту, але й надійним провідником на професійному шляху», - зазначив Андрій Миколайович. Він побажав випускникам успішної кар’єри, міцного здоров’я, реалізації планів і задумів, а також закликав продовжувати здобуття вищої освіти в нашому університеті.

Найкращі слова побажань студентам-випускникам також адресували проректор з науково-педагогічної роботи Наталія Ревнюк, заступник декана з навчальної роботи факультету фізики, математики та інформатики Ірина Тягай, директор Українсько-туркменського культурно-освітнього центру Олександр Лаврик, завідувач відділу по роботі з іноземними студентами Надія Ремезовська.

Із відчуттям хвилювання слова особливої вдячності ректорату УДПУ в особі ректора Олександра Безлюдного, науково-педагогічним працівникам та всьому колективу університету висловив представник іноземних студентів в студентській раді Піргули Чоганов. Він зазначив, що Умань та університет стали для його співвітчизників рідними і подякував за те, що наш університет їх гостинно прийняв і створив всі умови для швидкої адаптації та здобуття якісної вищої освіти. «Ми вдячні університету за ґрунтовну фахову підготовку, за те, що нам дали можливість розвивати свої таланти й уміння. В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини ми одержали сертифікати про вивчення української, російської, англійської мов та інформатики. Із приємністю ми будемо згадувати проведені в університеті туркменські національні свята та Дні незалежності нашої Батьківщини. Ми радо пізнавали українські традиції та звичаї, а українська мова стала для нас близькою і зрозумілою». Підтвердженням слів Піргули стала пісня «Чорнобривці», яку натхненно виконав українською мовою Вепа Джораєв.

Чи не найприємнішим моментом для присутніх став виступ батьків студентки-випускниці природничо-географічного факультету Жемал Байрамової, які приїхали на урочистості із далекого Туркменістану.

За активну участь у громадській, навчальній і культурній діяльності Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини оголошено подяки Каюмову Шазату, Османову Азамату, Абдурашітову Ханджару, Ханимкулову Язберді, Гелдієву Мекану, Ергашову Арслану, Нуркулову Руслану, Гараєву Бердімирату, Рашідовій Гозель, Ібрагімову Ельдору, Аннакулієву Муратгелді, Джепбаркулову Непесу, Джораєву Вепі, Чоганову Піргули, Чембергенову Ісламбеку, Маметджумаєву Джумамирату, Тораєву Хурсанду, Байрамгелдієву Нургиличу.

Ректорат університету також висловив подяку директору школи № 10 м. Халач Лебапського велаяту Ахмедову Агагельди Нобатовічу за високий рівень загальноосвітньої підготовки випускника факультету фізичного виховання УДПУ Каюмова Шазата.

Серед спортивних досягнень іноземних студентів – одержання І дорослого спортивного розряду з бойового самбо Джепбаркуловим Непесом та неодноразові перемоги Каюмова Шазата на змаганнях з шахів різного рівня.

Доповнили святкову атмосферу урочистостей музичні подарунки. Джума Джумаєв і Тахір Шокуров натхненно заспівали туркменську пісню, а від українських студентів як дарунок на пам'ять про студентські роки в УДПУ прозвучала пісня «Квітка-душа» у виконанні солістки фольклорного ансамблю «Софія» Тетяни Хлівної.

Завершилися урочистості виконанням Гімну студентства «Гаудеамус».

Пресцентр УДПУ