Вчора у Каневі пройшло Молодіжне віче Черкащини з нагоди Міжнародного дня студента, у якому взяли участь представники Всеукраїнської студентської ради та Студентської ради при Черкаській ОДА; студенти-стипендіати стипендій Президента України, Верховної Ради України та імені М.С. Грушевського; студенти-переможці міжнародних конкурсів та предметних олімпіад, переможці мистецьких заходів, спортсмени, представники громадських організацій.

Наш університет на віче представляли голова студентського наукового товариства Лариса Сауляк, магістрантка факультету соціальної та психологічної освіти Юлія Мудрицька, переможець Міжнародного мово-літературного конкурсу імені Т. Шевченка Марія Краєва, а очолювала делегацію ректор університету, професор Наталія Побірченко.


Програма Молодіжного віче була дуже насиченою, цікавою і різноманітною. Спочатку всі учасники зібралися в Канівському гуманітарному інституті – структурному підрозділі нашого університету, що створений влітку цього року до 200-річного ювілею Тараса Шевченка на базі училища культури і мистецтв. Гостинні господарі познайомили студентських лідерів Черкащини з історією та сьогоденням навчального закладу, провели коротку концертну програму і запропонували познайомитися з містом. Студентів чекала екскурсійна подорож по одному з найдревніших міст нашого краю, духовній столиці України – Каневу. Відвідали пам’ятку ХІІ століття Успенський собор, переглянули експонати Музею декоративно-прикладного мистецтва та інші туристичні об’єкти старовинного міста.

А далі розпочалися найважливіші і хвилюючі моменти програми – сходження на Чернечу гору, екскурсія музеєм Т.Г. Шевченка, покладання разом з очільником області, Героєм України Сергієм Тулубом квітів до могили Великого Кобзаря.



У конференц-залі музею відбулася зустріч студентських лідерів з головою Черкаської обласної державної адміністрації Сергієм Тулубом. Під час зустрічі молода еліта обговорила з керівником області перспективи відзначення ювілейних для області дат, зокрема, 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.


«Сьогодні на Черкащині 30 вищих навчальних закладів, у яких навчається 47 тисяч студентів. Це молоді люди, які вже завтра будуть розбудовувати Черкащину та творити її майбутнє. І я переконаний, що це майбутнє буде в надійних руках», – зазначив керівник області, розпочинаючи зустріч.

Сергій Борисович запросив молодь долучитися до підготовки трьох основних ювілейних дат наступного року – 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, 60-річчя утворення та 70-річчя визволення області – взяти участь у роботі Вищої ради митців та новоствореної робочої групи з питань охорони культурної спадщини.

У обговоренні піднятих головою Черкаської ОДА питань активну участь взяла голова студентського наукового товариства Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Лариса Сауляк, яка зазначила, що завдяки реалізації соціальних ініціатив Глави держави та послідовній підтримці молоді обласною владою, кращі студенти ВУЗу мають змогу зміцнювати та поглиблювати свої знання за кордоном, зокрема, в Польщі, Франції, США тощо, і при цьому подорожувати. За її словами, цей напрямок сьогодні необхідно ще більше розвивати та популяризувати. «Черкаський край багатий на пам’ятки, що пов’язані з історією області та держави в цілому, і сьогодні їх доцільно об’єднати в туристичні маршрути. Чи не змогли б студенти долучитися до розробки таких маршрутів?» – звернувся із запитанням до Лариси Сауляк Сергій Борисович. Вона запевнила, представники студентського наукового товариства УДПУ обов’язково долучаться до розвитку туристичної галузі області, тим більше, що в університеті розпочато підготовку фахівців з туризму.


У процесі жвавої дискусії прозвучало багато цікавих думок і пропозицій: створення відеороликів про Черкащину для популяризації нашого краю в мережі Інтернет; студентам-гуманітаріям, зокрема, філологам та історикам, було запропоновано проходити практику саме в Канівському музеї Тараса Шевченка.


«Я відчув, що ви щиро вболіваєте за долю Черкащини. Такі зустрічі дають можливість владі почути нові ідеї та пропозиції, а вам – можливість їх висловити», – звернувся до студентів, завершуючи зустріч, Сергій Тулуб.

А програма Молодіжного віче тривала далі – всі учасники вирушили до Черкас. Там у студії телекомпанії «Рось» у прямому ефірі відбулася дискусія про роль студентства у сучасному світі, проблеми, які хвилюють студентську молодь. Приємно відмітити, що модераторами дискусії були двоє студентів нашого університету – Юлія Мудрицька та Марія Краєва. Дівчата чудово справилися з незвичною роллю телеведучих, задавали тон дискусії і спрямовували її в конструктивне русло.

Молодіжне віче, що було так гарно організоване і продумане до дрібниць, безумовно, вдалося!

Дмитро Балдинюк, проректор з гуманітарних питань УДПУ