Для того, щоб привернути увагу людства до проблем, пов’язаних з водними ресурсами світова спільнота 28 вересня відзначає Всесвітній день моря. Одним з найголовніших завдань екологів нашого університету також є охорона і відродження водних ресурсів, поліпшення екологічного стану річок, струмків, джерел, ставків.

Розуміючи особливу важливість збереження малих річок, студентами природничо-географічного факультету на чолі з доцентом Наталією Гнатюк проведено одноденну експедицію з дослідження екологічного стану річки Чіканки. Річка має довжину 4,65 км, бере початок в західній частині міста, впадає в річку Уманку з правого берега в районі передмістя Міщанка. На Чіканці є чотири ставки, закріплені за ПрАТ «Уманьферммаш».

Ту частину річки, що поблизу агробіостанції університету не тільки досліджено, але й прибрано від сміття. Визбирано переважно тверді побутові відходи, «автомобільне» сміття, видалено багато сухостою та корчів.

І хоч прибирання цієї території відбувається постійно, весь час з’являється нове і нове сміття. З цієї нагоди екологи університету звертаються до жителів нашого міста із закликом не використовувати малі річки Умані в якості звалищ для відходів. Прохання викидати сміття (у тому числі старі автомобільні шини та деталі) у спеціально призначених для цього місцях.

Пам’ятайте, рано чи пізно забруднені води з малих річок, які нині стали частиною дренажної системи водовідведення дощових та снігових вод з вулиць міста, потрапляють безпосередньо до Уманки, що суттєво впливає на якість та безпечність води, а отже і безпеку нашого життя!

Пресцентр УДПУ