Студентка ІІ курсу мистецько-педагогічного факультету УДПУ спеціальності «Образотворче мистецтво» Олена Павленко, на конкурсній основі пройшовши відбір Польсько-Американського Фонду Свободи, Фонду «Боруссія», Коллегії Східної Європи ім. Яна Новака-Єзьоранського, взяла участь у програмі Study Tours to Poland (навчальні візити студентів, до участі в яких запрошуються здібні студенти із Білорусі, Молдови, України та Російської Федерації. STP для студентів координує Фонд „Боруссія” з Ольштина).

Візити проводилися при польських академічних центрах. Під час зустрічей, що організовувалися досвідченими неурядовими організаціями, Олена мала нагоду ознайомитись із польським університетським середовищем, громадськими організаціями, зустрітися з лідерами суспільного життя, взяти участь у лекціях, тренінгах, семінарах та в культурних заходах. Окрім неї учасниками проекту були ще 5 студентів з України та по 3 студенти з Росії та Білорусії.


З першого ж дня програма була насичена подіями та цікавими зустрічами. Все почалось з відвідування урядових установ. Першим було Маршальське управління в Гданську, де учасники програми зустрічались з директором канцелярії сеймику Поморського воєводства Лукашем Гжендзицким.

- На цій зустрічі, - розповідає Олена, - нас познайомили з історією держави та самоуправління, теперішньою політичною системою Польщі, говорили про економічні та соціальні виміри Польщі та країн ЄС. Згодом ми вирушили до міської ради Гданська, познайомились з її головою Богданом Олешеком, який розповів про ефективність місцевого самоуправління та про розвиток інфраструктури міста. Подібними візитами наша програма не обмежилась. Ми відвідали також музей національної пам’яті, де прослухали лекцію на тему «Знаменні події в історії Польщі другої половини XX століття». Після всього почутого декілька годин тривала бурхлива дискусія. Згодом нам прочитали лекцію та показали документальний фільм про зародження руху «Солідарність». Після історичної довідки про цей рух нас охопила хвиля зустрічей з людьми, які були соініціаторами цих подій. Серед них: Лех Валенса, Богдан Борусевич, Ежи Боровчак.

- Також, - розповідає далі Олена Павленко, - організатори познайомили нас з польськими однолітками, з якими ми цікаво проводили час, обмінювались досвідом та просто спілкувались. Ми дізналися як навчаються студенти з трьох міст - Гданська, Гдині, Сопіта та відвідали Гданський університет. Ще один із важливих аспектів програми було відвідування регіональних ЗМІ, а саме «Радіо Гданськ». Загалом, кожен день був насичений новими зустрічами, дискусіями, семінарами, тренінгами і просто живим спілкуванням.


- Щойно повернувшись з програми «Study tours to Poland» можу стверджувати, - зауважує Олена, - що ці два тижні у Польщі були найцікавішими, найнасиченішими і найкращими, ніж можна було собі уявити!

Пресцентр УДПУ