23 листопада 2023 року в місті Оффіда (Італія) відбулася стартова зустріч членів консорціуму за проєктом «Academies4Ukraine – Strengthen Higher Education resilience in Ukraine and European Union» (Програма Erasmus+ KA220-HED – Проєкти співпраці у сфері вищої освіти). Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини на цьому заході представляли Ірина Кирилюк – доцент кафедри технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи, Олена Галай – старший викладач кафедри англійської мови та методики її навчання.

Метою візиту було обговорення додаткових кроків для досягнення цілей проекту, зокрема:

  • Обмін кращими практиками психологічної підтримки студентів-переселенців українських університетів;
  • Створення та розповсюдження документального фільму «Історії академічної стійкості в Україні»;
  • Видання електронного посібника «Як реалізувати університетську програму психологічної підтримки студентів».

Іноземні партнери – Університет Гельсінкі, Ризький технічний університет – поділилися досвідом підтримки українських студентів-переселенців та процесу їх адаптації до нового середовища, навели приклади успішних практик і наголосили на важливості співпраці та спільного використання ресурсів для спільного вирішення проблем. пов'язані з реінтеграцією молоді. Представники українських університетів – Одеського національного технологічного університету, Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Херсонського державного університету – продемонстрували роботу своїх закладів у зоні бойових дій, висвітливши виклики, з якими вони зіткнулися, та заходи, які вони вживали для адаптації та розвитку в таких складних умовах. Важливою частиною зустрічі став запис розширених інтерв’ю з учасниками проекту в рамках майбутнього документального фільму, щоб продемонструвати унікальний досвід українських університетів у збереженні та розвитку вищої освіти у воєнний час, підкреслити силу духу та взаємопідтримку, що визначає академічна спільнота України у найважчі моменти. Цей фільм покликаний не лише стати свідченням важливого періоду в історії української вищої освіти, а й надихнути інші країни підтримувати та розвивати її в надзвичайних обставинах. Мер Оффіди Луїджі Масса та одна з головних зацікавлених сторін у регіоні Марке Вальтер Бартоломей, які взяли участь у зустрічі, висловили солідарність з українським народом і наголосили на важливості єдності міжнародної спільноти у підтримці України в її боротьбі за мир і стабільність.  Висловлюємо щиру вдячність координаторові проєкту

Academis4Ukraine Gianluca Vagnarelli за теплий прийом, підтримку та зацікавленість у тому, щоб українські університети ставали сильнішими. Ця зустріч стала важливою платформою для обговорення актуальних питань, пов’язаних із забезпеченням стійкості та розвитку української вищої освіти в умовах російсько-української війни.

Пресцентр УДПУ