На факультеті української філології відбулося засідання круглого столу в рамках перебування в нашому університеті польської делегації Академії імені Яна Длугоша з м. Ченстохова у складі професора, доктора габілітованого, директора Інституту польської філології Адама Реґєвіча та професора Кшиштофа Чайковського.

Гості разом із деканом факультету української філології, доктором педагогічних наук, професором Валентиною Коваль в ході спілкування із філологами обговорювали перспективи спільних проектів у галузі слов’янської філології, які реалізовуватимуться під егідою відповідних міністерств Польщі та України.

Подібні проекти передбачають участь у конференціях, проблематика яких охоплює наукові інтереси фахівців не тільки філологічного напряму, а й істориків, культурологів, мистецтвознавців. Результати спільної наукової діяльності знайдуть відображення у збірниках наукових праць УДПУ імені Павла Тичини та Академії імені Яна Длугоша. Можливість публікації за кордоном отримують і студенти, які зможуть представити результати свого наукового пошуку у студентських наукових збірниках в Україні та Польщі.

Предметом розмови стала також можливість організації проходження стажування професорсько-викладацького складу УДПУ імені Павла Тичини в Польщі на базі Академії імені Яна Длугоша м. Ченстохова.

Під час візиту польської делегації обговорено питання щодо забезпечення академічної мобільності студентів та навчання їх в Польщі.

Студенти факультету української філології отримали можливість послухати цікаві лекції з культурології професора габілітованого Адама Реґєвіча («Середньовічна література, її вплив на сучасність») та лекції з польської літератури професора Кшиштофа Чайковського («Література другої половини ХVІІІ століття»).

Науковці з Польщі ознайомили філологів із польською літературою. Так, професор Кшиштоф Чайковський познайомив  аудиторію з поезією Збіґнєва Гербера «Пан Коґіто шукає поради», що пов’язана з постаттю цадика Нахмана, який залишив заповіт: хто в Рош-га-Шана (єврейський Новий рік) приїде Умань на його могилу і прочитає там молитви, зробить дуже добре для себе і Бога.

Візит закордонних гостей став запорукою подальшого розвитку міжнародної діяльності УДПУ імені Павла Тичини в рамках співпраці з Академією імені Яна Длугоша м. Ченстохова в галузі науки та освіти.

Пресцентр УДПУ