В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини 24 квітня проведено спеціальне об’єктове тренування на тему «Дії керівного складу університету при загрозі та виникненні надзвичайних ситуацій техногенного, природного та соціального характеру».

Ефективність дій з упровадження заходів мінімізації наслідків надзвичайних ситуацій в закладах освіти до моменту прибуття професійних служб порятунку залежить від рівня готовності та здатності керівного складу та технічного персоналу до виконання завдань передбачених планами цивільного захисту.

Важливим засобом забезпечення і підтримання такого рівня готовності та здатності адекватно реагувати на надзвичайні ситуації вважаються спеціальні об’єктові навчання і тренування з питань цивільного захисту, що завершують певний період об'єктової підготовки до дій у надзвичайних ситуаціях.

Метою тренування в університеті була перевірка реальності плану дій ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, вивчення спроможності і уточнення заходів щодо підвищення стійкості роботи університету за умов надзвичайних ситуацій техногенного, природного та соціального характеру та пошук шляхів і ефективних способів захисту для здобувачів вищої освіти, науково-педагогічних працівників, інших працівників університету від надзвичайних ситуацій

Тренування здійснювалося під керівництвом ректора університету – Безлюдного Олександра Івановича. У проходженні тренувань взяли участь проректори, декани факультетів, директор інституту, науково-педагогічні працівники, керівники та працівники відділів та служб та здобувачі вищої освіти. Також під час тренування працювали співробітники Уманського районного управління ДСНС спільно з фахівцями Уманських територіальних курсів ЦЗ та БЖД III категорії. 

Під час теоретичної частини тренувань, рятувальники провели лекцію на тему «Дії персоналу в разі виникнення надзвичайних ситуацій різного характеру». Під час практичної частини було відпрацьовано порядок дій учасників освітнього процесу у разі оголошення сигналу «Повітряна тривога», «Пожежа» тощо. Тренування включало підвищення рівня навчання використовувати засоби колективного та індивідуального захисту, первинні засоби пожежогасіння, надання першої допомоги потерпілим тощо.

Пресцентр УДПУ