Беззаперечно, що комунікація, засвоєння та удосконалення мовних навичок є найважливішим елементом для вивчення іноземної мови. Найефективнішим способом удосконалення навичок говоріння іноземною мовою є спілкування із носіями мови. Носієм мови вважається людина, яка навчилася розмовляти мовою того місця, де народилася в дитинстві, а не вивчала її як іноземну.

Носії мови здатні по-справжньому розуміти мову, розмовляти нею вільно і без акценту, а також розкривати спотворене та фонове мовлення. Вони думають, спілкуються, читають і пишуть, використовуючи рідну мову протягом усього свого життя.

Перевагою такої взаємодії відзначають подолання мовного бар’єру у живому спілкуванні саме англійською як іноземною мовою, адже якщо викладач, який є рідномовцем, не володіє українською мовою, стимулює здобувачів вищої освіти почати розмовляти з ним у будь-якому випадку. І це є виклик, оскільки спокуса висловитись рідною мовою зустрінеться з повним нерозумінням. Учасникам такого спілкування доведеться зробити все можливе і пригадати усю лексику, яку ви вони коли-небудь вивчали. У той самий момент, під час спілкування «носій мови» може виправити вимову та допоможе правильно сформулювати думку або ж речення.

Із таким викликом зустрілися здобувачі вищої освіти різних факультетів та курсів під час щотижневих засідань мовного розмовного клубу «Speak Up Students» факультету іноземних мов.

Вони мали змогу спілкуватися із викладачем-волонтером, ірландцем Бренданом Моллоєм, який у вільній комунікації стимулював здобувачів вищої освіти до закріплення іншомовної компетенції через ознайомлення із культурою своєї країни. Іноземець, усіляко заохочуючи присутніх, допомагав кожному висловитися, спонукав до комунікації – закріплення та розвитку навичок говоріння.

Перевагою зустрічі стала демонстрація елементів усного спілкування засобами публічного виступу.

Учасники клубу охоче реагували на декламації лектора, задавали питання, на які гість радо та вичерпно давав відповідь.

Окрема увага була приділена і політично-суспільному аспекту розвитку суспільства, адже становлення ірландської ідентичності, як і української, на шляху до незалежності, пройшло боротьбу поглядів, свідомостей, територій. Наші народи мають так багато спільного, і саме тому підтримка ірландців для нас, українців, –  безцінна.

Надзвичайно приємно мати європейську підтримку та солідарність у такий важкий для нації час боротьби за існування в особі кваліфікованого та професійного викладача!

Пресцентр УДПУ