Щорічно 10 листопада відзначається Всесвітній день науки. Повна назва міжнародного свята звучить як «Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку» (“World Science Day for Peace and Development”), а його витоки лежать в усвідомленні світовою спільнотою користі науки та її ролі у підвищенні якості життя людства, необхідності глобальної взаємодії між наукою та суспільством і залучення громадськості до широкої дискусії із пов’язаних питань.

Сучасна наука не має меж ні географічних, ні етнічних чи національних, навіть розмежування різних дисциплін та напрямків наукових досліджень стає чимдалі більш умовним. Усе частіше найбільш значущі наукові відкриття спираються на досвід та зусилля науковців із різних галузей, стаючи результатом поєднання, наприклад, фізики з хімією та біологією, економіки та фінансів – із математичною статистикою та теорією ймовірностей тощо.

Науковий потенціал нашої держави вважається одним з найкращих в Європі. Українські вчені є авторами безлічі винаходів в різних областях науки. Це особливе свято і для нашого університету, адже важливою і нерозривною складовою діяльності УДПУ є наукова робота. Основу наукового потенціалу вишу складають наукові школи, очолювані відомими вченими. Для популяризації науки серед активних та цілеспрямованих молодих людей університету й підтримання високого рівня підготовки випускників важливим виступає якнайширше залучення молоді до наукової роботи. Пишаємося тим, що за підсумками проведення Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальних дисциплін і спеціальностей у 2014-2015 навчальному році УДПУ імені Павла Тичини посів 4 місце серед педагогічних вишів (8 наших студентів стали переможцями ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади); за підсумками проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук у 2014-2015 році наш університет посів ІІ місце серед педагогічних ВНЗ за кількістю переможців (12 студентів посіли призові місця). Дієвими у нашому виші є Рада молодих науковців та Студентське наукове товариство.

Вітаємо усіх науковців, викладачів, майбутніх вчених – студентів та аспірантів Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини із професійним святом. Бажаємо вам міцного здоров'я, щастя, добробуту, творчого натхнення. Нових вам ідей та їхньої успішної реалізації!

Ректорат

Профком

Студрада