Сьогодні, у Міжнародний день музеїв, більшість музеїв працюють безкоштовно і радо показують свої виставкові зали. Не обійшло стороною це свято і природничо-географічний факультет, де функціонують музей зоології імені Миколи Федоровича Коваля та геолого-географічний музей Євразії. За час свого існування ці зібрання стали широко відомим та популярним не лише в місті Умані , але й далеко за його межами.

З самого ранку у Міжнародний день музеїв тут було проведено екскурсії для учнів Уманської школи №8 та для іноземних студентів університету.

А загалом за час свого існування (23 січня 2015 рік) відвідувачами зоологічного музею стали не лише студенти нашого вузу, а й школярі шкіл міста та району, гості з інших вузів, вихованці міського еколого-натуралістичного центру, студенти медичних коледжів та ін.

Музеї університету відіграють помітну роль у формуванні сучасних уявлень про природу, про проблеми взаємовідносин людини з навколишнім середовищем, а також у пропаганді охорони та раціонального використання природних ресурсів, у естетичному вихованні молоді. 

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати музеї!

Довідково

Музей зоології ім. М.Ф. Коваля співпрацює з Національним музеєм зоології НАН України м. Київ, Уманським краєзнавчим музеєм та іншими зоологічними музеями України. Його колекція нараховує близько 400 видів хребетних і безхребетних тварин: риб, плазунів, птахів, ссавців, кишковопорожнинних, губок, голкошкірих, червів, членистоногих. Музей пишається унікальною колекцією тропічних метеликів та інших видів класу комах, яка постійно поповнюється за рахунок нових екземплярів. Поповнилась також колекція пташиних яєць, яка була зібрана та оброблена студентами під час польових практик із зоології. Для реєстрації існуючих зоологічних екземплярів створено електронний каталог.

Музей зоології активно використовується для проведення лабораторних та практичних занять, спецкурсів, при проходженні педпрактики, забезпечує наочністю загальноосвітні школи регіону. Він є базою для науково-дослідної роботи наукових співробітників, аспірантів і студентів, а також послуговується при проведенні олімпіад різних рівнів з біології та екології.

На базі науково-геологічної лабораторії від 7 травня 2014 року створено структурний підрозділ «Геолого-географічний музей Євразії». У виставленій експозиції цього музею міститься близько 400 зразків мінералів та гірських порід із різних частин Євразії. Створено електронний каталог класичних зразків мінералів, гірських порід і решток органічного світу минулих геологічних епох.

Геолого-географічний музей неодноразово відвідували учні загальноосвітніх шкіл м. Умань, які знайомилися з колекцією мінералів і гірських порід, руд і т.п. Працівники лабораторії надавали та надають допомогу у визначенні мінералів і гірських порід та поповненні геологічних колекцій географічних кабінетів шкіл м. Умані та Уманського району, консультують учнів, які навчаються в Малій академії наук (МАН).

Наукова робота музею не обмежується м. Умань та Уманським районом. Слід згадати укладені угоди про співпрацю з Колочавською ЗОШ № 1 (Закарпатська обл., Міжгірський р-н.). Ці угоди дають можливість щорічно проходити студентам природничо-географічного факультету навчально-польову практику з географічних і біологічних дисциплін у мальовничому куточку Українських Карпат.

Вагомим науковим напрацюванням музею є створений банк даних з морської геології, який налічує 4 бази даних: про кадрове забезпечення морських геологічних досліджень; бібліографію наукових праць; результати експедиційних досліджень і рейсів в акваторію Світового океану; базу фактичного матеріалу, що зберігається у керносховищі. Особлива цінність цього банку даних полягає в тому, що він впроваджений у наукових установах.

Пресцентр УДПУ