День археолога, що відзначається за вже сформованою народною традицією 15-го серпня, давно заслуговував офіційного визнання. Не дивлячись на те, що археологія є всього лише однією з історичних дисциплін, яка вивчає наше минуле за численними артефактами, які отримані у тому числі і в ході проведених розкопок, різноманітних експертиз та досліджень, ми завжди робимо акцент на певний романтизм професії археолога. І це не дивно. Саме археологи відкривають нам повний різноманітності і яскравий світ далеких і близьких предків.

Традиційно, по завершенні першого курсу, студенти історичного факультету долучаються до праці археологів - відправляються в археологічну експедицію, яка водночас є нормативною практикою, і яка завершується цікавим дійством – символічною посвятою в спеціальний статус – «юні археологи».

Цьогоріч наші студенти були учасниками двох археологічних експедицій – Трипільської та Черняхівської, які є спільним науковим проектом Інституту археології НАН України та Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура». Керівниками експедицій були: Трипільської - Олексій Корвін-Піотровський – кандидат історичних наук, вчений секретар Інституту археології та провідний науковий співробітник Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура», Черняхівської – Борис Магомедов, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археології НАН України. А керівниками практики були викладачі кафедри загальної історії Вікторія Карпенко та Владислав Чабанюк, який, водночас, є директором державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура». Археологічні розкопки проводилися на трипільському поселенні Доброводи, де досліджуються залишки мегаспоруди та великого гончарного горна, а також на поселенні Тальянки, де розкопують ще два гончарних горна. У ході розкопок Легедзинського черняхівського некрополя відкрито частину поховань ІІІ – ІVст. н. е.

Окрім закріплення здобутих раніше теоретичних знань та набуття нових практичних умінь студенти отримали змогу прекрасно провести час. Адже під час проходження практики кожен студент зміг відчути підтримку колективу, помилуватися прекрасними українськими краєвидами, відчути запах свіжо розкопаної землі і той невидимий зв'язок з давньою землеробською цивілізацією – трипільцями

По завершенню практики всі студенти пройшли спеціальне дійство – посвяту в юні археологи. Враження студентів однозначне: просто фантастично і незабутньо!

У прекрасний День археолога вітаємо всіх, причетних до археології і бажаємо нових відкриттів!

Довідково.

Професійне свято археологів - День археолога ще 6-го серпня 2008-го року був закріплений відповідним Указом Президента України і відзначається щорічно 15-го серпня.

Про дату і походження цього цікавого професійного свята, як і водиться в археологів, ходить багато легенд - професія зобов’язує. Хтось говорить про те, що ще до Другої Світової війни, на розкопках під Новгородом у хлопців-археологів душа просила свята та 15-го серпня вирішили відсвяткувати День народження Буцефала, жеребця Олександра Македонського, день, який потім неофіційно став у археологів їх професійним Днем. Хтось прив’язує цей день до початку деяких легендарних експедицій або археологічних відкриттів.

Всі знають, що будь-яку історію кожен може трактувати по-своєму, історію можуть «переписувати», можуть «переглядати», проливати на неї світло або відводити в тінь, але факти завжди залишаються фактами. Їх марно підробляти або ховати, спотворювати або заплутувати, так як Його Величність Час усе розставляє по своїх місцях, які й виявляє археолог.

Пресцентр УДПУ