200-річний ювілей великого пророка нашого народу Т.Г. Шевченка не обмежується часовими рамками. Шевченківські читання, інші науково-мистецькі акції проходять у нашому університеті впродовж всього навчального року. Особливо багато заходів має відбутися у березні – місяці народження Кобзаря. Наукова бібліотека продовжує цикл віртуальних виставок, приурочених святкуванню 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка. Зараз до перегляду пропонується віртуальна виставка на тему: «Ми – нащадки Кобзаря».


Кафедра української літератури та українознавства проводить конкурс серед студентів університету на кращий художній твір (поезія, проза, драма) про життя і творчість Тараса Шевченка. Учасникам конкурсі запропоновані тематичні напрями для опрацювання. Як висвітлять студенти Україну, матір, дитину, жінку, християнський світ, науку, козацтво, мистецтво, опираючись на творчість Т.Г.Шевченка члени журі побачать вже після 5 березня (термін подачі конкурсних творів).

Історичний факультет запрошує 12 березня до участі у Всеукраїнській науковій конференції «ТАРАС ШЕВЧЕНКО В НАЦІОНАЛЬНІЙ ПАМ’ЯТІ». У рамках конференції передбачено ознайомлення із роботами за такими тематичними напрямами: «Місця пам’яті» Тараса Шевченка; Трансформації меморіального образу Шевченка;Інтелектуальне середовище України у контексті довгого ХІХ століття; Шевченко і проблема формування національної ідентичності; Феномен Тараса Шевченка у соціокультурних вимірах; Тарас Шевченко у комеморативній політиці Україні.

Іншу Всеукраїнську науково-практична конференція під назвою «ТВОРЧА СПАДЩИНА ТАРАСА ШЕВЧЕНКА ЯК ЧИННИК НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МИСТЕЦЬКИХ ДИСЦИПЛІН» готує мистецько-педагогічний факультет Інституту розвитку дитини на 28 березня і запрошує взяти в ній участь всіх колег. Оголошено і напрями роботи конференції: «Місце і роль творчості Шевченка у національно-патріотичному вихованні сучасної молоді», «Художня спадщина Шевченка - джерело творчого саморозвитку майбутнього вчителя мистецьких дисциплін», «Життєвий шлях Тараса Шевченка – взірець громадянської культури». У програмі конференції передбачено майстер-класи викладачів мистецько-педагогічного факультету; виставка творчих робіт учасників конкурсу «Шевченко в моєму серці».

Пресцентр УДПУ