Міжнародна діяльність університету у 2012 році була спрямована на надання викладачам і студентам університету можливостей долучитися до світової наукової та освітньої практики, а університету – займати гідне місце серед українських вищих навчальних закладів, бути знаним у світі, а відтак – збільшувати контингент студентів.

До організації міжнародної діяльності, крім координаційної структури під назвою Інститут міжнародного співробітництва (створений у 2008 р.), Польського культурно-освітнього центру, який активно діє з 2007 р. під науковим керівництвом Ігоря Кривошеї і завідуванням Катерини Кузан, долучилися Ізраїльський культурно-освітній центр, який очолює Наталія Цимбал, Міжнародна польсько-українська лабораторія дидактики ім. Я. А. Коменського під очільництвом Інни Осадченко, а також Відділ по роботі з іноземними студентами, який опановує непросту специфіку роботи зі студентами з-за кордону під керівництвом Юлії Клименко. Завдяки злагодженій роботі цих підструктур у міжнародній діяльності університету у 2012 році знову спостерігається позитивна динаміка.




У 2012 році підписано 2 угоди про співпрацю – з Бакинським університетом бізнесу (Відділ по роботі з іноземними студентами) та Ліможським університетом (Франція) (Факультет іноземної філології).

УДПУ виступає співкоординатором проекту «EMINENCE», який фінансується Європейською Комісією в рамках програми «Erasmus Mundus». 25 студентів і співробітників університету подали пакет документів на участь у 10-місячних програмах мобільності на рівні бакалавра, магістра, аспіранта, докторанта або на 1-місячну програму для наукових і педагогічних кадрів. Засідання відбіркової комісії відбудеться в березні в Умані.


З 2012-13 н.р в УДПУ розпочато підготовку іноземних студентів. Так, на стаціонарному і заочному відділеннях навчаються 10 студентів з Зімбабве, Ботсвани, Нігерії, Свазіленду, Алжиру, Китаю, Азербайджану, Ізраїлю.


В 2012 р. УДПУ звітується участю 128 викладачів, аспірантів, магістрантів, студентів у 84 міжнародних конференціях за межами України, при чому все частіше ця участь перестає бути заочною. Якщо в минулому році ми говорили про одиничні випадки участі студентів у конференціях за межами України, то в цьому році 18 студентів взяли участь у наукових форумах у Білорусі й Польщі.

Викладачі, аспіранти та студенти видруковали низку публікацій в збірниках наукових праць та інших міжнародних виданнях. Найактивнішими у цьому були представники економічного факультету, факультету іноземної філології і факультету соціальної і психологічної освіти. Переконана, що у зв‘зку зі зміною вимог до публікування результатів наукової роботи ця робота значно активізується.

У 2012 році в УДПУ було проведено 14 заходів міжнародного рівня. Це була прекрасна нагода наукового спілкування, планування спільної роботи, проведення робочих зустрічей.

Часто їх супроводжували культурно-мистецькі акції, прикладом яких є виступ у МБК театру «Лєжак», виставка, присвяченої життєвому і творчому шляху Ернеста Яблонського тощо.


Цікавою подією стало проведення пленеру представників поріднених міст, активну участь у якому взяли представники мистецько-педагогічного факультету.


Четвертий молодіжний обмін мав мистецьке спря мування і на кожному з етапів завершувався театралізованим дійством. Він довів, що діти й молодь набагато швидше можуть вивчити мову і набагато краще порозумітися, ніж дорослі.

З усвідомленням цієї ідеї повертаються й учасники програми “Work and Travel”, які мають змогу працювати й подорожувати у США під час літніх канікул. Це часто стає для них першим досвідом роботи і справжньою школою життя.

Для учасників літніх шкіл у Польщі це нагода краще пізнати інші нації і самих себе, оскільки їхньою почесною місією є презентація української культури у багатонаціональному середовищі.

Підвищенню рівня володіння французькою мовою сприяє Міжнародна програма S.A.M.E.D.I., за якою 18 студентів і викладачів факультету іноземної філології відкрили для себе неповторний світ Франції.

Чотири роки тому на базі Польського культурно-освітнього центру було створено Колегіум МІГУС, а він уже випустив перших студентів. Це мобільні молоді люди, орієнтовані на успіх, чому сприяє володіння кількома іноземними мовами і широке поле міждисциплінарних знань.

Цьому сприяє і можливість навчання в Польщі впродовж семестру. 4 студентки МІГуСу (В. Черевченко, І. Лосінець, І. Чернявська (факультет іноземної філології), Н. Корженецька (факультет української філології) навчалися з жовтня по грудень у Державній вищій школі професійної освіти імені Яна Амоса Коменського.


Отримати два диплома магістра дає змогу спільна з вищою менеджерською школою м. Лєгніца програма. Студенти опановують основи управління персоналом і підприємством.

Представники професорсько-викладацького складу університетету читали лекції студентам партнерських навчальних закладів, а також пройшли у них місячне професійне стажування.

Справжньою подією став День Польщі в УДПУ, який відбувася за участі Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Генріка Літвіна, 28 березня 2012 р. Підготувала його пані Вєслава Сьвєрщ, яка плідно працює в нашому університеті вже майже 5 років, викладаючи польську мову.

Якісному навчанню англійської мови сприяє й те, що студенти мають можливість регулярного спілкування з носієм мови – волонтером Корпусу Миру Полом Мадругою.

Належна мовна підготовка відкриває широке поле можливостей для інтелектуальної еліти, якою мають бути студенти університету, тому їм надається допомога упідготовці, плануванні і складанні міжнародних іспитів з англійської мови TOEFL і IELTS і з французької мови DELF.

Викладач кафедри теорії іноземних мов Лаухіна І.С. пройшла мовне стажування з курсу «Методика викладання французької мови як іноземної» організоване Лотарінгським університетом міста Метц (Франція).

Отже, на рівні звітного періоду простежується динаміка розвитку співпраці із закордоном, активізація залучення професорсько-викладацького складу та студентства до участі у міжнародних програмах. Найкращу динаміку підрозділи факультету засвідчили в збільшенні кількості закордонних відряджень та розширенні їх географії, зокрема з метою участі в міжнародних конференціях та наукових програмах та фондах, значному зростанні кількості викладацьких та студентських публікацій у закордонних виданнях. Крім того, втричі зросло число іноземних фахівців, котрих приймав університет. Таким чином, у результаті поетапної системної роботи спостерігається реалізація принципів мобільності студентів та викладачів відповідно до завдань Болонського процесу.

Презентацію матеріалів про міжнародну діяльність УДПУ можна переглянути тут.

Пресцентр УДПУ